ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
SANATÇILAR İÇİN SİGORTA HAKKI VE KARŞILAŞTIĞIMIZ MANZARA!

   .:: Duyurular, Haberler



  Yayın Tarihi: 7.2.2013    

SANATÇILAR İÇİN SİGORTA HAKKI VE KARŞILAŞTIĞIMIZ MANZARA!


İzmir Müzisyenler Derneği olarak yeni anayasada yer alan SANATÇILAR İÇİN KISMİ SİGORTALILIK HAKKI UYGULAMASI için bir süredir çalışma yürütüyoruz.

6111 sayılı Kanunun 51 inci maddesiyle Kanuna eklenen ek 6 ıncı madde ile 1/3/2011 tarihinden itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek alanlarda kısmi süreli iş sözleşmesiyle bir veya birden fazla kişi tarafından çalıştırılan film, tiyatro, sahne, gösteri, ses ve saz sanatçıları ile müzik, resim, heykel, dekoratif ve benzeri diğer uğraşları içine alan bütün güzel sanat kollarında çalışanlar ile düşünürler ve yazarların, ay içerisinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 günden az olanların kendileri tarafından prim ödemelerine imkan sağlanmıştır. Bu sigortalılar Kanunun hizmet akdi kapsamında sigortalı sayılacaktır.

Kısmi sigortalılık uygulamasından faydalanabilmek için, sanatçının çalıştığı kurum/işyerinden ve üyesi bulunduğu meslek odası/sendika/Turizm ve Kültür Bakanlığı'ndan ayrı ayrı imza ve mühür isteyerek doldurması gereken formu İzmir Bağ-Kur Müdürlüğü'nden günler süren bir çalışma sonrası bizzat kendimiz bulmuştuk.

Dernek Saymanımız kendisi ilgili belgeyi bulmak için Sosyal Güvenlik Kurumu'nu, Bağ-Kur Bölge Müdürlüğü'nü ve SSK Müdürlüğü'nü bizzat gezerek ilgili belge örneklerinin tarafımıza verilmesini rica etti. Fakat SGK çalışanları hem SANATÇILARIN SİGORTALILIĞI ile ilgili yasadan, hem de başvuru için doldurulması gereken belgeden habersizdiler.

Sayman arkadaşımız belgelerin bulunduğu bölüme kendisi girerek saatler süren bir aramadan sonra belgeyi buldu.

Yasa, sigorta başlangıcının yapılabilmesi için, sanatçının, yukarıda belirttiğimiz gibi bağlı bulunduğu MESLEK ODASI/SENDİKA ya da KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI'ndan onay almasını şart koşuyor.

Ancak İzmir Müzisyenler Derneği, ilgili yasa nedeniyle MUHATAP olarak kabul edilmiyor.

Bizler FİİLİ ( de facto) olarak İzmir'de MÜZİSYENLERİN SİGORTA HAKLARININ KAZANILMASI için MUHATAP olarak alınmak amacıyla aylardır çaba harcıyoruz.

İlgili yasanın uygulanabilmesi için koşulan SENDİKA YADA MESLEK ODASI ÜYESİ OLMA şartı ise fiziki koşullar açısından oldukça anlamsız. Çünkü İzmir'de müzisyenlerin üye olabileceği ne bir meslek odası var ne de sendikaları.

MESAM, MÜYOBİR, MSG gibi kurumlar TELİF HAKKI üzerine çalışan kurumlar olarak sadece bestesi ve albümü olan müzisyenleri üye olarak kabul ediyorlar.

MÜZİK-SEN gibi sendikalar ise kendi illeri dışında üye almıyorlar.

Bu durumda barlarda çalışan müzisyenlerin, bir aranjörün, bir tonmaisterin, stüdyolarda arada bir kayıtlara enstrüman çalan yada vokal yapan fakat geçimini buradan sağlayan müzisyenlerin ve bunlar gibi ekmeğini müzisyenlik yaparak kazanan insanların SOSYAL GÜVENCE hakkına kavuşması nasıl mümkün olacak?

Şimdiye dek derneğimize üye 5 müzisyen başvuruda bulundu. 3'ünün başvurusu kabul edildi 2'sinin edilmedi. Gerekçe olarak da sorumluluk almak istemediklerini, bir denetim olması durumunda müffettişlere hesap veremeyeceklerini, derneklerin SOSYAL GÜVENLİK UYGULAMASI ile ilgili olarak YETKİLİ olup olmadığı konusunda net bir bilgiye sahip olmadıklarını bu nedenle başlarına dert almak istemediklerini söylediler.

Mevcut durumda SANATÇILARIN KAYIT ALTINA ALINMASI VE SOSYAL GÜVENCEYE KAVUŞTURULMASINI amaçlayan ilgili yasanın uygulanmasının imkanı yoktur.

İzmir Müzisyenler Derneği olarak Müzisyenlerin ANAYASAL HAKKI olan SOSYAL SİGORTA HAKKI için mücadelemizi HUKUKİ zemine taşıyacağız. Bir kanunun reel olarak uygulanabilmesi için mevcut şartlar gözönünde bulundurulmalıdır. Bizler, KISMİ SİGORTALILIK BAŞVURU FORMU'ndaki bilgilerin doğruluğunun teminatı olmayı, ortaya çıkacak herhangi bir suistimalde yasal sorumluluğu üstlenmeyi kabul ediyoruz.

Başvuru formu ile birlikte müzisyenler çalıştıkları işyerlerinden de müzik yaptıklarına dair kaşe ve imza almakta ve sözleşme örneklerini SGK başvurusu sırasında kuruma iletmektedirler. Yapmak istedikleri kontroller sırasında müzisyenlerin ses kayıtlarını, video görüntülerini, müzisyenliklerini ispat edecek bilgi ve belgelerin tamamını SGK müffettişlerine sunmayı taahhüt ediyoruz.

Yasal boşluktan kaynaklanan mağduriyetlerin giderilmesini istiyoruz. Çalışanlar için sosyal sigorta uygulamasından yararlanma hakkı engellenemez yasal bir haktır. Ülkemizde ve kentimizde MÜZİSYENLERVE SANATÇILAR için meslek odaları, sendikalar ve Kültür ve turizm Bakanlığı'nın ilgili birimleri örgütlenene ve üyelikleri gerçekleştirene dek İZMİR MÜZİSYENLER DERNEĞİ gibi diğer illerde faaliyet gösteren sanatçı dayanışma örgütlerinin de SOSYAL GÜVENLİK KURUMU tarafından MUHATAP VE YETKİLİ olarak kabul edilmesi talebinde bulunuyoruz.

Oktay Çaparoğlu
İzmir Müzisyenler Derneği
Yönetim kurulu Başkanı






Okunma: 3093
Okunma: 3093












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)