ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Yeşil Ham İncir Reçeli

   .:: Aşçı Fok'un Mutfağı'ndan



  Yayın Tarihi: 10.4.2007    

Yeşil Ham İncir Reçeli



Aman zamanını geçirmeyin, incir reçelinin şimdi tam sırası.

Aşçı Fok, Ham yeşil incirden (erkek incir) reçelini bu yıl erken yaptı. Genellikle Nisan ayının başı ile sonu arası en uygun zamandır Ege'de. Marmara için Süre Mayıs'a uzar tabi.
Yeşil incir reçeli epeyce meşakkatli bir reçeldir. Sevmeyen için angaryadır, eğer seviyorsanız dinleyin bakalım Aşçı Fok'unuzu :)



Neler gerekiyor?
1 Kg. kadar yeşil ham incir
1,5 Kg. toz şeker
Yarım limon
4-5 tane kuru karanfil



Nasıl Yapalım?
Eğer pazardan satın almayacaksanız, Nisan ayında dağ taş gezip ham incir ağacı arayacaksınız. Bulduğunuzda da, ortalama 70 ila 100 adet arası toplayıp ortalama 1 kg. gelmesini sağlayacaksanız. Eğer uğraşırım çok seviyorum derseniz bu ölçüyü iki misline de çıkarabilirsiniz.

İncirler toplanıp veya satın alınıp eve gelindiğinde, önce yıkanır sonra kabuğunu soymak üzere büyük bir sabırla işe girişilir. İncirlerin yeşil ve sert kabukları incecik soyulup bir tencereye bolca su ile konur ve 15 dakika kadar kaynatılır.



Kaynamanın yeterliliği, incirlerin dibe çökmesiyle anlaşılır zira pişip yumuşayan incirler içine su alınca dibe doğru inerler. Ateşten alınan incirler süzgeçten süzülüp bol su ile defalarca çalkalanır. İlaveten bol soğuk içinde 2-3 saat bekletilir.
Bu da yetmez, her incir soğuk sudan alınır ve tek tek avuç içinde sıkılıp, kaldıysa acı suyu çıkartılır. Bu işlemden sonra yeniden soğuk suya atıp bekletilir, yeniden suyu sıkılır.

Diğer tarafta toz şeker şurupluk kıvama gelinceye kadar ayarında su ile kaynatılır. (4-5 bardak su) Kaynayan şurubun içine karanfil taneleriyle birlikte incirler atılır, 20-25 dakika kadar kaynaması ve reçel kıvamına gelmesi beklenir. Limon suyu eklenip biraz daha (5 dak.) kaynatılır ve ocaktan alınır. Sıcakken kavanozlara doldurulup, kapağı iyice soğuyunca kapatılır.



İşin bu kısmını sakın konserve ve salça yapımıyla karıştırmayın zira; sıcakken kapak buhar yapar reçeli bozar, bu da bu işin püflerinden biridir. Afiyet olsun.


www.ascifok.com





Okunma: 53461
Okunma: 53461












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)