ISSN 1308-8483
Foça Yeryüzü Pazarı'na Hıdrellez müjdesi / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 7.5.2012    


Foça Yeryüzü Pazarı'na Hıdrellez müjdesi


Bugünkü Foça Yeryüzü Pazarı’nda, Zekeriya Sofrası ya da Kırk Ambar Sofrası'na benzeyen bereketli bir sofra vardı. Pazarın tam orta yerine kurmuşlar. Yerel üreticilerin ve Slow Food Foça Zeytindalı üyelerinin kotarıp kurduğu bu sofra Hıdrellez sofralarının temsil ettiği bütün yiyecekleri barındırıyordu.

Başta, soğan kabuğuyla kaynatılmış yumurtalar olmak üzere, taze soğanlar, marul maydanoz, türlü yeşillikler, taze lorlar, keçi peynirleri, istiridye mantarları, zeytin ve zeytinyağı doldurulmuş tabaklar, ayıklanmış iç baklalar, reçellerin envai çeşidi, bal, arapsaçlı taze soğanlı yumurta kavurmaları ve bütün bu lezzetleri birlikte yemek için misler gibi tam buğday ekmeği. Kes kes bitmeyen dev gibi kocaman ekmek çok bereketliydi! SF üyesi Kadriye hanımın ellerine sağlık.




Ayrıca, taze kır çiçekleri, zeytinyağı sabunları, bulgur, tarhana, sebzeli erişteler, salça ve turşular, soslar ve iki el ile sevgi dolu yüreklerin ürettiği nice kıymetli besin maddesi...

Bu satırları yazarken güzel bir haber aldım; Foça’nın Yeryüzü Pazarı’nın tescillendi haberi. Uluslararası network ağı içersinde minicik bayrağı ile ben de varım diyen Foça Yeryüzü Pazarı, her geçen gün ziyaretçisini arttırarak büyüme yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Yeryüzü Pazarı (Earth Market); Slow Food'un sağlıklı ve hakkaniyetli beslenme kurallarını hayata geçirmek adına kurulmuş iyi, adil ve temiz üretim yapan yerel üreticilerin satış yaptığı bir pazar modelidir. Bu pazara her önüne gelen üretici - satıcı kabul edilmediğinden merkezi İtalya'da bulunan bu zincir ağ, geleceğin şekillenmesi adına önemli bir görev üstlenmekte. Ne ki, yerel küçük ölçekli üretim yapan insanların önü açılsın, desteklensin.

Emeği geçen çalışkan insanları bir kez daha kutlamak gerek... Elbet, kutlamak yeterli değil destek de olmalı.




Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


3255











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)