ISSN 1308-8483
Aziz Başkan, Foça Yerel Pazar'daydı / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 25.3.2012    


Aziz Başkan, Foça Yerel Pazar'daydı


Foça’ya bir haller oluyor! Geçen yıl sezonu kapatıp kışlıklarına giden yazlıkçılar, baharla beraber Foça’ya geldiklerinde eminim pek çok farklılık görecekler! Yerel Pazar'ın giderek ses getirmesi, Pazar günleri çeşitlenip kalabalıklaşması gözden kaçmayacak değişimlerin başında geliyor.

İtalya merkezli Earth Market adıyla dünyaca bilinen “Yeryüzü Pazarı”, Türkiye’de ilk defa Foça Slow Food Zeytindalı Yerel Pazarı’nı bünyesine aldı. 28. Earth Market olan Foça Yerel Pazarı henüz bu güzel şoku üzerinden atabilmiş değil! Alışmak zaman alacak gibi görünüyor derken, bir bakıyorsunuz her hafta başka bir yoğunluk başka bir gelişme ile yola devam sinyali veriliyor.



Başta Gökhan başkan ve Gül hanımın gayretleri Yerel Pazar'ın ilerleme kaydetmesinde önemli rol oynuyor. Bugün burada olup ızgara sardalye kokusuna tanık olan, yerel ve özgün havayı koklayan konuklar doyasıya balık ekmek yediler, yerel pazarın ürünlerinden tadım yapıp satın aldılar.

Yalnız bir ürün vardı ki, o çok erken bitmiş, Aziz başkana ve Gökhan başkana tattıracak kadar azıcık ayrılmıştı! Neydi o? Emiralemli yetiştirici Debrelilerin istiridye (kavak) mantarı. Pazarın prenseslerinden biri olan bu yelpaze gibi etli mantar ile geçen haftalarda ben de bazı denemeler yapmıştım ama gelin görün ki paylaşmaya fırsatım olmadı! Çok işim var çook. İşi bitmez Talat Efendi gibiyim bu aralar…



Foça SF Zeytindalı lideri Gül Girişmen, bugün Aziz başkana Earth Market ve Foça’nın kabul edilişi ile ilgili açıklamalarda bulunurken bir baktık ki; elinde kalem, Aziz Kocaoğlu Slow Food üyeliği kartı dolduruyor. Evet, hem de SF Foça Zeytindalı üyesi olarak…

Yapılan çalışmaları ve Yerel Pazar üreticilerini tek tek ziyaret eden Başkan Kocaoğlu ve Gökhan Demirağ, Gül hanımın ikram ettiği ev yapımı otlu böreklerden yerken Earth Market ve işleyişi hakkında bilgi aldılar. 2012'nin Ekim ayında Salone Del Gusto ve Terra Madre Uluslararası Fuar ve Bienaline de davet edilen bir grup Foçalı yerel üreticinin Torino’ya gideceğini de anlatan Gül hanımın yanı sıra, Gökhan Demirağ’ın Yerel Pazarı Foça Öğretmen Evi’nin arkasındaki Marsilya Meydanı’na taşıma müjdesi vermesi herkese sürpriz oldu.





Foça Yeryüzü Pazarı bugün pek şenlikliydi. "Zeytinyağlı yiyemem aman türküsü" ile şenlenen yerel üretici ve Slow Food üyeleri, bu bahar gününde Foçalılar ve misafirleriyle hep beraber olmanın neşesi içindeydiler... Siz uzaklardaki Foçaseverler, ne zaman gelip göreceksiniz yerel Yeryüzü Pazarı'mızı?



İşte yerel pazarı gezmeye gelen dört Foçalı hanım, ne güzeller değil mi?

Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


3784











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)