ISSN 1308-8483
Yeni bir tarif; Elmalı Spagetti / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 3.7.2011    


Yeni bir tarif; Elmalı Spagetti








Yaz mevsiminin hüküm sürdüğü bugünlerde köylü pazarlarını dolaşacak olursanız, yemyeşil taze yaz elmalarıyla karşılaşacaksınız. Ben onlara annemden öğrendiğim haliyle çiçek elması diyorum. Burcu burcu çiçek kokan, henüz tatlanmamış sert ve ekşi ham elma dediğimiz elmalardan. Hani şarkısı da var ya; “Ham elmayı kopardılar dalından ayırdılar beni nazlı yârimden…”

Elips ve hafif basıkça olan bu elmaların dış yüzeyleri hafif pürüzlü ve lekelidir, ithal elmalar gibi tornadan çıkma mükemmelliğinde değillerdir. Pazarda, Menemen’in Çavuşköy’ ünden Naim Amca’nın turfanda elmalarını görüverince bin bir icat uçuşuverdi gözümün seyrinden.

Ekşi elmanın böyle sert ve tıkız olan cinsi Osmanlı – İstanbul Mutfağında tıpkı ayva gibi sıkça kullanılırmış. Kuzu etiyle pişirilen meyvelerden olan yeşil elmaları ben malum her zamanki gibi zeytinyağlı pişirdim. Aslında lezzetli bir vejetaryen yemeği hazırladım, şimdi sizlerle de paylaşıyorum… Başka hiçbir yerde tarifine rastlamayacağınızdan emin olabilirsin zira; Aşçı Fok’un mutfağında doğdu bugün!

Elmalı Spagetti için neler gerekli?

5-6 tane yeşil elma (tazesi olması tercih edilir)
3 Küçük kuru soğan
150 gr kadar spagetti (bir paketin dörtte biri yeterli)
İki üç kaşık yoğurt
Bir demet taze nane
Yarım limon
Bir fincan sızma zeytinyağı
Tuz ve bir fiske toz şeker
Biraz da kuru nane

Nasıl hazırlanır?

Elmaların kabukları soyulup limonlu suya atılır. Çekirdeklerini iyice temizlemek ve ortasında boşluk bırakabilmek için dolma oyucu veya başka bir aparat ile elmaların göbekleri oyulur.

Halka doğranmış kuru soğanlar biraz zeytinyağı ile tencerede öldürülür, ardından limonlu suda bekleyen elmalarla taze nane dalları ilave edilip yarım limonun suyu, bir fincan su, tuz ve şekerle 7-8 dakika kapağı kapatılarak pişirilir. Daha uzun süre pişirilmez ki elmalar dağılmasın.

Diğer tarafta spagettiler tuzlu suda orta dirilikte haşlanıp süzülür, biraz sızma zeytinyağıyla yağlanıp bir kenarda bekletilir.

Birkaç dal taze nanenin yaprağı koparılıp havanda dövülüp püre haline getirilir. Bir kaseye alınan nane püresine, yoğurt zeytinyağı ve tuz ilave edilerek keskin nane kokulu bir sos elde edilir.



Şimdi sıra geldi oyun oynamaya;

Bu fasıl tam da tatil çocuklarıyla oynanacak bir oyun! Eğlenceli olduğundan emin olabilirsiniz. Pişmiş elmalarımızı nazikçe elimize alıp orta çukurlarından pişmiş spagetti çubukları geçirilir istenilen sekiler verip tabağa yerleştirilir. Elmaların çukurlarına üstünden yoğurtlu sosu doldurulur, taze ve kuru nane ile süslenip son görüntü elde edilir.

Tencerede kalan soğanlı malzemeyi tabağın bir köşesine bırakmak veya elmaların altına yatak yapmak mümkün.

Soğuk bir yemek olduğu için yaz sofraları ve malum akşam sofraları için uygun!

Bu tür oyunvari yemekler, çocukları yararlı ve eğlenceli mutfaklara alıştırmak için tatil aktivitesi olarak işe yarayabilir! Laf aramızda çocuklar için aklıma öyle çılgın şeyler geliyor ki, neyse tatil henüz yeni başladı yapar anlatırız yine. Siz de kim bilir ne güzellikler yaratıyorsunuz, hadi paylaşın benimle…




Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


2702











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)