ISSN 1308-8483
Mırmır Zamanı / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 12.6.2011    


Mırmır Zamanı


Balıkçı Kasabası Foça’nın merkezi Küçükdeniz üçgeninde sabahları balıkçılarla sohbet etmek ayrı bir keyiftir. Balık yasağının başlamış olması olta balığının değerini iyiden iyiye arttırmış görünüyor ki, küçük balıkçının taze mevsim balıkları sabah ahalisi tarafından adeta kapışılıyor.

Balıkçı Kaya Çakmak ve Ayhan Kaya’nın tuttukları mırmırlar dikkatimi çektiyse, inanın nedeni Nur Hanımdır. Doğma büyüme Foçalı olan Nur Hanım damak lezzeti gelişmiş biri olarak bugünlerde her gün mırmır yiyormuş! Durur muyum nedenini soruyorum; “ mırmırın en lezzetli zamanıdır o yüzden her öğlen bir tane yerim” diyor!

Balıkçı Ayhan Kaya’ya mırmırın pullarını iyice temizleten Nur Hanım’a nasıl pişirdiğini soruyorum; “Tavaya pek az zeytinyağı koyuyorum, kısık ateşte her iki tarafı kızarana kadar pişiriyorum” diyor. Balıkçı Kaya’da usulca bir püf noktasını ilave ediyor; “Biraz tuz atacaksın tavadaki yağa, balığı tuzlamana gerek yok, yağdan çeker tuzunu daha lezzetli olur” diyerek gerekli ağırlığını koyuyor sohbete. Balıkçı Kaya’da ızgarasını öneriyor mırmırın, ama ızgarayı önce yarım soğanla iyice bir sileceksin” diyerek soğana keramet yüklüyor.

Mırmır (Lithognathus mormyrus) belli ki değerli bir balık. Bugünlerde 25 – 30 Lira arasında değişiyor kilosu. İrice olanları 35- 40 Liraya çıkıyormuş.




Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


2788











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)