ISSN 1308-8483
Naylon gömlekten naylon poşete derken... / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 18.5.2011    


Naylon gömlekten naylon poşete derken...


Son yıllarda, naylon poşetin oluşturduğu çevresel kirliliğin önüne geçmek adına çok ciddi kampanyalar yürütülüyor. Alışveriş dünyasının ambalaj malzemesi olarak uzun yıllardır kullanılagelen naylon poşet, nihayet saltanatını noktalıyor!

Naylon ve sentetik eşyanın insan kullanımdaki yeri hepi topu 50-60 yıllık bir sürede tekamülünü tamamlıyor çok şükür! Neydi o 60'lı yıllara damga vuran naylon gömlek ve iç çamaşırı furyası... Neyse ki, pamuğun itibarı sağlık açısından elzem oldu da naylon kombinezon diye ısrardan vazgeçildi! Her şey birden bire olmuyor, zaman içinde naylon ev eşyalarını da giderek yok edeceğiz yaşamlarımızdan, hele bir naylon poşetten başlayalım da!

Türkiye’de ilk kez 2000’li yılların başında Metro Cash&Carry ve Tema’nın ortaklaşa başlattıkları bez torba uygulaması, torbaların ücretli olması nedeniyle epey yadırganmıştı. Aradan geçen yıllar içinde Metro’ya alışverişe gidenlerin yanlarında torba bez poşet ve çanta türü taşıyıcılar götürmeyi öğrenmeleri hiç de zor olmadı! İnsanoğlu çabuk öğreniyor, tek eksiğimiz güçlü ve uygulanabilirliği pratik kuralların yetersizliği!

Ülke çapında giderek yaygınlaşan naylon poşet yasağı, her yıl 5 Haziran Çevre Günü biraz daha ilerleme kaydediyor. Geçen yıllarda bazı kişi, kurum ve kuruluşlar ile belediyelerce başlatılan “Naylon poşete hayır” kampanyaları bu yıl uygulanabilirliğini göstermeye başladı. Çeşitli sloganlarla öne çıkan kampanyaları halkın benimsemesi zaman alacaktır fakat; çevreye duyarlı blog yazarları ve basının özendirici yol göstericiliği sayesinde artık elimizi naylon poşete uzatmayacağız. Dönüşümlü poşetlerin daha pratik çözüm olduğunu fark eden bir yapılaşma giderek yaygınlaşmakta. Geri dönüşüm poşetlerindense daha kalıcı olan bez torba, file ve örgü sepetlere ağırlık verilmesi hem çevre kirliliği, hem de ekonomik açıdan en uygunudur.



Konak Belediye’sinin “Çekirdek değil çiğdem, naylon değil bez” sloganıyla başlattığı bez torba kampanyasının giderek çığ gibi büyüdüğünü görüyoruz. Karşıyaka Belediyesi, Sinop Gerze Belediyesi, Bursa Nilüfer, Osmangazi, İnegöl Belediyeleri, Bandırma ve Urla Rotary Kulüpleri, Akçay, Ödemiş, Dikili, Çeşme Belediyeleri derken şimdi de Bozcaada Belediyesi, meclis toplantısında "Dünya Çevre Günü" olan 5 Haziran 2011 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere adada naylon poşet kullanımının yasaklayan bir karar aldılar.



Umarım Foça da bu iyi gelişmelerden nasibini almakta gecikmez. Duyumlarıma göre Foça Belediyesi de bu yöndeki çalışmalara başlamış; naylon poşet kullanılmama uygulaması en kısa zamanda yürürlüğe girer, denizlerimiz dahil bütün karasal bölgelerimizde rüzgarla uçuşan naylonları ve dönüşümsüz çöp dağlarını görmek zorunda kalmayız.

Foça’da naylon poşete ilk “hayır” diyen işletme Foça Merkez Eczanesi’dir, bunu biliyorsunuz değil mi? Geri dönüşümlü poşet konusundaki öncülüğüyle, çevreye duyarlı Ecz.Önder Aytuğ’un Foça’da pek çok kişiye örnek olduğunu düşünüyorum. Ayrıca, Slow Food Birliklerinin örgütlendiği bütün yerleşimlerde çevresel duyarlılığın geliştiğini görmek umut verici. Naylon poşet kullanımının yasaklanması konusunda çalışmalar yapan Slow Food üyeleri yerel halkla el ele vererek, daha da önemlisi yerelin kendisi olarak karbon ayak izi konusunda hassas ve duyarlı davranmaktalar.

Evsel ve çevresel atıklarla kirletmediğimiz bir dünyaya doğru...

www.beztorbakullananlar.com
http://pazarfilesi.blogspot.com
www.naturalhaber.com



Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


3044











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)