ISSN 1308-8483
Foçalılar, Tohum Takas Şenliği'ne Gidiyor muyuz? / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 20.1.2011    


Foçalılar, Tohum Takas Şenliği'ne Gidiyor muyuz?


Haydi hazırlanın da gidelim…

Türkiye’nin biricik Cittaslow Başkenti Seferihisar, insana dair yüce değerleri öne çıkaran ses getirici şenliklerine devam ediyor. İşte bu defa da; “Tohumunu al gel” diye sesleniyorlar tüm insanlara…

Tanrım! Ne güzel bir çağrı bu; “Tohumunu al gel”. Çok mu duygusalım, ben mi yaşamı bunca kutsuyorum ki böyle seslenişler işittiğimde gözlerim doluyor!!!

Seferihisar Belediyesi, 5 Şubat Cumartesi günü Yarımada Tohum Takas Şenliği düzenliyor. İzmir ve ilçelerindeki üreticileri bir araya getirerek ellerinde olmayan korunmuş ya da korunamamış tohumlardan haberdar edip, kayıt altına alabilmek, iletişim içinde olabilmelerini sağlamak ve ellerindeki tohumları karşılıklı paylaşabilmek amacını güden bu şenliğe gidelim mi Foça?

İnsanın geleceğine sahip çıkabilmesinin en çıplak göstergesi olan tohum değiş tokuşu için bizlerin yapabileceği bir şeyler yok mu sevgili Foça? Yenifoça, Gerenköy, Bağarası, Ilıınar, Yeniköy, Kozbeyli? Ne diyorsunuz ?

Seferihisarlılar, bize ; “Tohumunu al gel” diyorlar. Sahi bizim eskilere ait hangi tohumlarımız kaldı? Gerenköylüler, Bağarası’nın eski çiftçileri hani sizin bir küpe domatesiniz varmış eski zamanlarda, hiç elinizde var mı acaba küpe domatesi tohumu? Yaşlılarımıza sorsak mı? Varsa ve bulursak, bu baharda çimlendirsek mi? Birkaç tohum da Seferihisarlılar’a götürsek mi? Onlardan biz de başka tohumlar alsak mı?

Evet dostlar, sesime ses vereceğinizi biliyorum. Eminim sizlerin aklına da kim bilir hangi eski sebze meyvenin lezzeti geliyor, belki çocukluğunuzdaki tadına doyamadığınız susam helvasının tadını bugünkü susamda bulamadığınızı düşünüyorsunuz ve belki o eski susamların tohumunu bugüne kadar devam ettirenler vardır kim bilir!

Börülce, Gerenköy Fasulyesi, üç burun çıtır biber, mısır, bamya, susam, Hasanbey Kavunu, pide kabağı, kuzu ıspanağının bozulmamış tohumu ve daha niceleri?

Kuzu ıspanağı dedim de aklıma geldi, geçen gün bir televizyon programında “bebek ıspanak” diye bir tanımla karşılaştım. Her şeyin ufacık ve büyümemişi bebek olarak adlandırılır ne var bunda diyeceksiniz; Kuzu ıspanağına bebek ıspanak diyen yeni kuşak okullu aşçının, ıspanağın tek tip bir bitki olduğunu düşünüyor olması çok ilginç! Ayıplamıyorum, sadece bazı bilgilerin okullara kadar ulaşamadığını, yöresel döngü içinde yok olup gittiğini üzülerek belirtmek istiyorum.

Anadolu coğrafyası içinde yüzyıllardan beridir sürdürülen yiyecek tohumlarının gelecek nesillere aktarımı giderek önem taşıyor. Burada ıspanağı dillendirdim lakin, bu sahip çıkış bütün soyu tükenmekte olan yerel yiyecek tohumlarımız içindir.

Ispanak şöyle dursun, Yarımada Tohum Takas Şenliği’ne gidiyor muyuz Foça?

Foça Belediyesi’nin araç tahsis etmesini isteyelim mi?

Bu arada ben, geçen yıl kendi bahçemde ürettiğim ve annemden alıp sakladığım tohumlarımı minik zarflar halinde hazırladım yanımda götüreceğim. Sembolik de olsa bu başlangıçlara ihtiyacımız var. Her şey daha adil, daha temiz ve gerçek gıda için, çocuklarımızın geleceği için. Benim çocuğum yok ama olsun, sizinkiler benim de sayılır, hepsini seviyorum…

Bu tohum şenliği, insanlığın gıda tekeline uyanışı için bir ilk adımdır, Seferihisar’ı ve başkan Tunç Soyer’i yürekten kutluyorum.




Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


3306











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)