ISSN 1308-8483
Çiçeği burnunda bir oluşum Foça Briç Kulübü / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 5.12.2010    


Çiçeği burnunda bir oluşum Foça Briç Kulübü


Foça Belediye Spor’un bünyesinde oluşumunu tamamlayan Foça Briç Kulübü’nün davetlisiydim. Yabancısı olduğum apayrı bir dünyanın kapısını biraz aralayıp başımı uzattım ve görebildiğim umman ile sarsaklaşıp size bunları nasıl anlatabilirim kaygısına düştüm!

Bilmediğimiz alanlarda kulaktan dolma güdük bilgileri toparlayıp anlamaya çalışırız ya, briç konusunda bunu bile yapmadığımı fark etmiş olmak şaşırttı beni. Briç başlı başına çok özel bir alan. Ona “kağıt oyunu” demek büyük bir hata olur. Yıllar önce Boğaziçi Üniversitesi’nde Türkiye’nin ilk briç dergisini çıkarmış olan Cem Eden’e göre; Briç bir uzlaşı oyunu ve enternasyonal kodlarla konuşulan evrensel bir dil.

Şahsi görüşüm; akıl oyunu olduğu konusunda tartışma kabul etmiyor! Briç, kesinlikle zeka, dikkat, sabır ve hoşgörü gerektiren bir zihin sporu.

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ’ın da destek verdiği Foça Briç Kulübü, şimdilik 83 üye sayısı ile faaliyetlerini sürdürüyorlar. Foça Balık Hali’nin üst katındaki merkezlerinde haftada iki gün toplanan kulüp; milli briç oyuncuları, öğretim üyeleri, doktor, yazar, gazeteci, asker ve emekliler olmak üzere farklı kesimlerden katılımcıları bünyesinde barındırıyor.

Yaşamına, briç oynama koşulunu göz önünde tutarak yön vermiş biri olan Cem Eden, Foça Briç Kulübü'ne olan can siperane katkılarıyla, ileriye yönelik "Foça Karataş Turnuvası" düzenlemek istediklerinin müjdesini de bu arada vermiş oldu.

Kulüp üyelerinden Ayla Karatekin’e göre de; “Briç biliyorum” demek çok kolay bir şey değil. Hele, ileri yaşlarda öğrenilecek bir şey hiç değil! İddialı briç oynayabilmek için mutlaka genç yaşlarda meyil edilecek diyen Karatekin, briçin yeni ve bambaşka bir lisan olduğunun altını çizmekte.

Adalet duygusunu ve toplumsal paylaşımcılığı geliştiren saygın bir oyun olan briç, ABD, Fransa, Çin gibi bazı ülkelerde okullarda ders olarak veriliyormuş. Biliyor musunuz yaşamı boyunca briç oynayanların Alzheimer olma şansı yokmuş, olsa da en alt seviyedeymiş!

Foça Briç Kulübü üyeleri arasında, Türkiye’nin farklı kentlerinden Foça’ya gelip yerleşmiş çok sayıda yetkin insan var. Her biri kendi alanlarında üstün vasıfları olan insanlar bunlar. Türkiye Briç Federasyonu’nun aranılan ismi kaptan Enver Durulmuş gibi ustaların Foça Briç Kulübü’nde oynuyor olması Foçalı gençler ve briç öğrenmek isteyenler için büyük bir şans.

Ben bıkıp usanmadan her fırsatta bunu dile getireceğim; Siz Foçalı gençler ayağınıza gelmiş bu üstatlardan nemalanınız lütfen…

AB uyum yasalarıyla Türkiye’de de 2014’den itibaren varlığını kuvvetlendirecek olan briç oyunu, gerek Foça ve İzmir’de gerekse tüm ülkede bir spor olarak hak ettiği öneme kavuşacaktır umarım.

Foça Briç Kulübü İletişim:
cem_eden@hotmail.com
Tel:0533 2717420

www.tbricfed.org.tr





Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


3081











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)