ISSN 1308-8483
Hardallı Ballıbaba Salatası / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 13.2.2008    


Hardallı Ballıbaba Salatası


Ege kıyıları böyledir işte, kış ortasında yeşilliklerden geçilmez dağ bayır...

Dün, yabani hardal ve ballıbaba topladım salata yapmak için. Anadolu karlarla kaplıyken, bu cennet kıyılarda yetişen can kuvveti otlardan çeşitli salata ve yemekler yapmak ne büyük bir şans bizler için. Hele o ısırganları, leylek gagaçlarını, ebegömeçlerini bir görseniz, benim ağzımın suyu akıyor ve tüm tarlayı kucaklayıp yemek istiyorum :))

Yeşil otlarla kaplı tarlaları görünce içiniz coşkuyla doluyorsa ve hepsinin tadına bakmak istiyorsanız, yazdıklarımdan siz de heyecan duyabilir, yeşilliklerimden keyif alabilirsiniz.

Yaban hardallarını, kökünden tamamını koparmam ben. Hele haşlamadan çiğ salatasını yapacaksam sadece göbek kısımlarını koparırım tırnağımla, bıçak kullanmamamın iki nedeni var. Birincisi hardala metal değdirmek istemiyorum acımaması için, ikincisi de tırnağımı batırınca tazeliğini daha iyi hissediyorum, çıt diye kopuyor ve ben o çıtın körpe sesine bayılıyorum...




Evet, hardalları göbeğindeki filiz tomurcuklarından kopardım iki avuç kadar, ballıbabaların da uç taraflarındaki pembe çiçekli kısımlarından bir avuç çıtladım. Yarım saat kadar sirkeli suda beklettikten sonra el ile parçalayıp salata kasesine yerleştirdim ve hazırladığım salata sosuyla ekşiledim.

Sos için gerekenler:
İki yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Bir tatlı kaşığı hardal sosu
İki yemek kaşığı üzüm sirkesi
Bir yemek kaşığı nar ekşisi veya erik ekşisi

Yukarıdaki malzemeyi porselen veya cam bir soslukta iyice çalkalayıp salata üzerine dökebilirsiniz. Ben salatalara tuz koymamaya gayret ediyorum, ekşileme malzemesinin tadı, tuzsuz olunca daha net çıkıyor ortaya. Şimdilerde pek moda olan şu vücudu temizleme (arındırma) kürleri için de tuzsuz olması uygun olur kanaatimce.

Afiyet-i güzellikler olsun...

Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


4686











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)