ISSN 1308-8483
Hurma Zeytini Nedir? / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 10.11.2010    


Hurma Zeytini Nedir?


Dünkü Salı Pazarı'nda, dikkat çekecek kadar bol hurma zeytini vardı. Olgunluğunun tam zamanı demek ki...

Nedir bu "hurma zeytin" derseniz; kısaca tuzu gövdesinin eti içinde gizli tanrısal sofra meyvesi derim. Hiç bir işleme tabi tutulmayan, dalında olgunlaşan, rengi açık kahvemsi ve sarımsı, etine dolgun, küçük çekirdekli mineral değerleri yüksek besleyici bir zeytin. Tuzlu zeytinden sakınıp zeytin yiyemeyenlerin kurtarıcısı. Üstelik de salamura koşullarını bilmedikleri için, katkı maddeli salamuralı zeytinleri çocuklarına yedirmek istemeyenler için ideal.

Tanrının İzmir Körfezine armağını olan hurma zeytin, gerçek değerini Karaburun yarımadası'nda buluyor. Karaburunlular hurma zeytinlerine sahip çıktıkları için, kaybolan ve kaybolmaya yüz tutmuş bu tadı bugünlere taşıyabilmenin haklı gururunu taşıyorlar. Eski dönemlerde İzmir'in; Urla, Çeşme, Seferihisar ve Foça ilçelerinde de yetiştiriliyormuş. Zaman içinde giderek azalıp neredeyse yokolmuş, küçük köylerde pek az ağaçta da olsa halen raslanıyor. Konuştuğum bazı yaşlılar, geçmişte her zeytinlikte belirli ağaçların hurma zeytini verdiğini ifade etmişlerdir. Foça'nın geçirdiği yangınlar, miras yoluyla kalan zeytinliklerin bölünmesi ve üzerine bina inşa edilmesi, Çakmaklı bölgesinin ağır sanayii, çevre kirliliği gibi nedenlerle artık Foça'da hurma zeytininden söz edilememektedir.

Hurma zeytini; denizden gelen tuzlu nem ile, sabah çiği, poyraz ve keşişleme rüzgarlarının etkisiyle ''olea pomea'' bakterisi/mantarı oluşumuyla gelişip yetişen bir zeytin çeşidi.

Daha fazla bilgi için:
http://www.zeytinagacidergisi.com/tabiatin-egeye-armagani-hurma-zeytin/
Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


3094











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)