ISSN 1308-8483
Gezi Trenindeki Foça! / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 27.9.2010    


Gezi Trenindeki Foça!


Yaz sezonu bitti, yoğun kalabalıklar nispeten daha sakince günlere bıraktı kendini ama; yapılabilecekler, ihtiyaçlar ve yeni düzenleme fikirleri çok seslilikle dillendirilmeye başlandı sanki Foça'da. Bana mı öyle geliyor diyorum, elbette hayır!

Hani, geçtiğimiz festival günlerinde bir toplantı yapılmıştı, pek çok toplantı yapıldı da bir tanesi var ki oldukça dikkat çekiciydi.. "Foça Taşı ve Taş Evleri"nin konuşulduğu söyleşiydi bu. Muhteşem bir taş ev ve bahçeye sahip koleksiyoner Turgut Tokuş'un bahçesinde gerçekleştirilen söyleşiye ilgi ve katılım fazlaydı ve Foça gerçekliğinin pek de ortaya dökülmeyen yüzünün buluşmasıydı diyebiliriz bu toplantı için. Bunun gibi Foça'nın gelecekteki yüzünü fazlasıyla ilgilendiren buluşmaların daha sık tekrarlanması ne iyi olur.

O toplantıda konuşulanlardan yola çıkarak, bugüne ilişkin yeni projeler hayal etmek artık daha kolay.

Benim bir hayalim var!

Foça'nın kıyı şeridi ve dar iç sokakları trafiğe kapatılıp farklı ulaşım seçeneklerinin araştırılmasını düşlüyorum! Oyun treni görünümündeki gezi trenleri nasıl da yakışır kıyı şeridimize ve elbette dar Foça sokaklarımıza. Mudanya Belediyesi'nin aşağıdaki fotoğraftaki trenini gördünüz mü? Ne şık, ne cezbedici değil mi? Aslında Foça'nın da varmış bir traktörü (Hızlı Gonzales) eski yıllarda...

Günümüz koşullarına uygun, daha estetik ve turistik amaçlı cici vagonlarla taşınamaz mı yolcular? Etrafı seyretmeye uygun yavaş giden rink trenlerimiz olsa! Başta araç trafiği ve yollar olmak üzere, gelen konuklar, yaşlı ve çocuklu Foçalılar, bütün herkes rahatlasa ...



Bütün bir yaz sezonu boyunca, sakat arabaları, bebek arabaları ve bisikletlilerin cadde trafiği içinde hareket etmeleri epey meşakkatliydi. Caddeden kaldırıma geçmek için alçaltılıp eğim verilmiş olan kaldırım girişlerine otomobillerin park etmesi, ayrıca dar Foça sokaklarının ortasına park edilen taşıtlar nedeniyle sakat ve bebek arabalarının zor durumda kalmaları üzücüydü. Bu konuda o kadar çok mektup aldım ki... Trafik polisi na'apsın, yollar ve park yerleri yetmiyorsa!

Bu isteklerimi sıralayabilmeme neden olan "Foça Taşı ve Taş Evleri" söyleşisidir. Orada dillendirilen yapıcı önerileri desteklemek ve devamını getirmek gerek diye düşünüyorum.



Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


3279











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)