ISSN 1308-8483
NOEL ŞİRİNLİKLERİ (Şekerli Cızdırma) / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 24.12.2007    


NOEL ŞİRİNLİKLERİ (Şekerli Cızdırma)


Komşum Oksana'nın Noel şirinliklerini tatmak ister misiniz?

Bildiğimiz krep yada akıtmanın şekerlisi ve oldukça da minik boyutlusu diyebiliriz bu şirinliklere, tek farkla; süt yerine yoğurt kullanılıyor...

Yoğurt, yumurta, un, tuz karışımını çırpıp akıtarak pişirdiğimiz krep hamurunun tuz yerine vanilya ve toz şeker katılımıyla oluşuyor bu yeni Noel tatlıcıkları. Krep Suzet Hanım'ın Ruslaşmış hali gibi geldi bana. İster krep, ister akıtma, cızdırma, nan ne denirse densin özü hepsinin bir gibi, un ve yoğurt ağırlıklı, tava veya saçta pişirilen mayasız bu hamur farklı kültürlerde çeşitli pişirimlere tabi tutulsa, farklı isimler alsa da lezzeti baki doyurucu ve lezzetli bir hamurişi.



Neler ne kadar gerekli?

Bir büyük su bardak un
İki küçük su bardak yoğurt
Bir yumurta
Bir küçük fincan toz şeker
Bir paket vanilya
İki üç fındık büyüklüğünde tereyağ (pişirirken tavaya sürmek için)
Ve
Arzu edilen çeşitlerde meyve reçel ve marmelatları.



Nasıl Hazırlanır?

Un, yoğurt, yumurta çırpıcıda karıştırılır, üzerine toz şeker ve vanilya ilave edilir. Hazırlanan şekerli hamur boza kıvamında sulu bir hamurdur, tereyağ sürülmüş teflon tavaya belirli aralıklarla birer yemek kaşığı dolusu dökülür.

Hamur sulu olduğu için mücver gibi derli toplu durmaz yayılır, bir tarafları piştiğinde diğer yanı ters çevirilir. Piştiğini kenarlarından anlamak mümkündür, hafifçe koyulaşan kenarlar tavadan kendiliğinden ayrılır.

Çapları 7-8 santim elipsler halindeki bu şirin cızdırmaları istediğiniz çeşnilerle tatlandırabilirsiniz. Yeşil incir ve çilek reçeli toplarıyla çok yakıştığını bilmenizi isterim...

Komşum Oksana bu Noel şirinliklerini, oldukça koyu olan kayısı marmelatı ve peynirli krema ile tatlandırıyor.

Mutlu Noeller...

Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


3016











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)