ISSN 1308-8483
Foçalı Biray Yersu / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 30.8.2010    


Foçalı Biray Yersu


"Size, Florida'daki mango ağacımın gölgesinde yazıyorum bu satırları, uçan kuşlardan kelebeklerden ve buradaki güzelim bahar havasından selamlarımı yolluyorum..." diyerek başlayan bir elektronik mektup almıştım iki yıl önce.

Mektubun sahibi dünyalar tatlısı Biray Yersu. "Biray" ismi erkek mi kadın ismi mi bilmeden altı ay kadar yazıştık aralıklı. Meğer kadınmış, hem de dünyalar güzeli, tatlı dilli, hoş sohbet bir Egeli kadın. Aylar geçti bir gün Foça Pazarı'nda "Nurdan Hanıım" diye seslenen Biray Hanım'la yüz yüze de tanışmış olduk. O beni tanıdı, ilk.

Senenin yarısını ABD'de, yarısını da İzmir ve Foça üçleminde geçiren Biray Yersu ile yazışıp, fırsat buldukça buluşup halleşir olduk. Geçen gün birlikte güzel bir kahvaltı yaptık Kumrucu Şevki'de. Meğer Kumrucu Şevki'nin bulunduğu mekan, Biray Hanım'ın çocukluğunun geçtiği aile eviymiş. İzmir Buca'dan tatile geldiklerinde annesi Gülzade Hanım Foça'yı çok beğendiği için yerleşmişler buraya. Nereden nereye...

Belediye Meydanı'na bakıp "buralar hep sazlıktı benim çocukluğumda" diyerek geçmişe ilişkin Foça anılarını yad eden Biray Hanım, Fransız bir babayla Selanik kökenli İzmirli bir annenin kızı. Babası Foça'nın meşhur tatil köyü, Club Med'i yapan müteahhitmiş, zaten inşaatı bitirdiği 1969 yılında da vefat etmiş.

Geçmişin acı tatlı, hüzün ve sevinç veren anılarını canlandıran eski zaman meddahları gibi, ne çok hikayenin kapağını kaldırdık o gün. Club Med Tatil Köyü'nün ilk yıllarında, Foça henüz kapalı bir kıyı kasabasıymış, köyden pek farkı yokmuş. Foçalı genç balıkçılar, parfüm kokan turist kızların dikkatini çekebilmek için kedileri denize atıp, sonra da kurtarırlarmış. Denize kediyi kurtarmak için atlayan genç balıkçı, turist kızların gözünde kahraman ilan edildiğinden hemen "yes" ve "no" babından el yordamı kaynaşmalar yaşanırmış yetmişli yılların Foça'sında.

Biray Hanım'ın sıcaklığı beni her seferinde kendi aurasına çekiyor. Onu ne zaman görsem, bir dolu yaşanmışlık fışkıran bu kadını dinleyip, onu herkesle paylaşma arzusu duyuyorum. Bütün güzellikler paylaştıkça çoğalır bilirim.

İnternetin gücünü hiç de hafife alan biri değilim ama, bu kadar güzel buluşmalara olanak tanıdığından olsa gerek teknolojiyi bir kez daha güzellikle kutsuyorum.




Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


3368











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)