ISSN 1308-8483
Foça'ya ve sanata dair / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 2.7.2010    


Foça'ya ve sanata dair


Akıl ermiyor şu Foça'ya! Hani dıştan belli olmayan bazı cevherler için "kapalı kutu" derler ya; ona keza Foça da sürprizleri cebinden çıkaran bir hokkabaz gibi görünür bana bazen.

Kimler kimler gizlidir Foça'nın denize açılan dar sokaklarında. Buyurun senenin yarısını Foça'da yaşayan bir ressamı daha keşfedelim hep birlikte; 30 Haziran'da Saklıbahçe Sanat Merkezi’nde resimleri sergilenmeye başlayan Suna Özkalan, 45 yıl önce Lütfü Günay ve Refik Ekipman gibi ustalardan ders alabilme şansına erişmiş özel bir sanatçı.

Suna Özkalan'ın resimlerindeki orkestraların leke ve renk uyumundaki hareketliliğinin öyküsünü merak edenler için şu kadarını söylemeliyim; Sırf o hareketleri yakalayabilmek için Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın provalarına 15-20 yıl kadar gidip gelmiş! Enstrüman notalarının renge dönüşüm öyküsünü sanatçının resimlerinde okumak mümkün. 15 Temmuz'a kadar devam edecek olan Suna Özkalan resim sergisini Saklı Bahçe'de izlemenizi şiddetle salık veririm.


Evet Saklı Bahçe...
Saklı Bahçe'nin öyküsünü de söyleşiriz elbet bir gün Leyla Buhara'yla. Saklı Bahçe Sanat Merkezi de Foça'ya büyük bir artı, ne ki yeterince yararlanılabilsin, ne ki gereğince kucaklanabilsin...



Kucaklamak dedim de, Bülbül Yuvası Foça Boutique Otel'in sanata verdiği desteği göz ardı etmemek gerek. Selma Bülbül Hanım, Saklı Bahçe'deki Suna Özkalan resim sergisi için son derece şık bir açılış kokteyli hazırlamış. Foça'nın gizli bahçesi Saklı Bahçe Sanat Merkezi'nin sergi açılışı kokteyllerine hiç gitmediniz mi yoksa siz?



Son zamanlarda Foça'da kültür sanat adına çok olumlu gelişmeler gözlemliyorum. Balıkçı kasabası Foça bu gelişmelerin farkında olup çocuk ve gençlerini bu güzel pastayı paylaşımda şanslı kılmalı. Zira; Günümüz Foça'sı, Anadolu'nun hiçbir kasabasına kısmet olmayacak kadar yoğun bir sanatçı nüfusu barındırıyor. Tabiri caiz ise; ressamları, şairleri, yazar ve çizerleriyle yetkin bir ihtiyar heyeti kıvamındaki Foça, bağrındaki sanatçıların etinden sütünden kıl ve tüyünden nasıl faydalanması gerektiği konusunda biraz daha yaratıcı olmalı!

Balık biter deniz kalır,
Orman gider dağ kalır,
Söz de uçar, yazı kalır...


http://www.sunaozkalan.com


http://www.leylabuhara.com


http://www.bulbulyuvasi.com.tr



Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


3202











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)