ISSN 1308-8483
İki diken kırsan öğün olur, kime varsan kocan olur / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 25.6.2010    


İki diken kırsan öğün olur, kime varsan kocan olur


Foça'da hiç kimse aç kalmazmış, "dağa çıkıp ot yolup, denize inip diken kırıp doyarsın" der Foçalı kadınlar. Diken dedikleri deniz kestanesi. Nereden geldiyse aklıma bunları yazmak! Ah tabi bütün suç deniz kestanelerinin. Küçükdeniz'de kıyı temizliği yapılıyordu bugün, malum Kabotaj Bayramı yaklaşıyor denizi temizlemeye bugünden başlamışlar. Su ürünleri kooperatifinin gönüllü dalgıçlarının başlattığı deniz temizliği sırasında balıkadamlar epeyce evsel çöp ve obje çıkardılar denizden.




Çöpler arasında pet şişeler, cam şarap ve bira şişeleri, çapalar, seramik çömlekler, teneke ve plastik kutular, mangal maşaları ve mangal bacaları bile vardı. Elbette bol miktarda naylon örtü poşet ve branda kıyı diplerimizi boylamış. İşte o brandaları mesken tutmuş pek çok deniz kabuklusu çıktı deniz dibinden.



Dikenleri elime batmasın diye dikkatlice birkaç deniz kestanesi topladım çöplerin arasından. Çöp dediysem, öyle sefil pislikler değil, pis olamaz çünkü; deniz kestanesi pis sularda yaşamaz. Foça'nın denizi taşlı ve kestanelidir diye tatilciler arasında pek makbul sayılmaz ama, şundan emin olunmalı ki denizi son derece temiz. En azından şimdilik temiz.

Yaşasın temiz deniz... Deniz Temiz!

Her şeye rağmen Foça'nın denizi çok temiz. Evet, her şeye rağmen taşan kanalizasyon şebekeleri, devrilen vidanjörler, kaçak sintine atıkları filan derken güzelim deniz temizliyor kendini canhıraş. Merkezinden denize girilebilen kaç kasaba ve yerleşim merkezi vardır ki...

Foça'da deniz kestanesi yemek gayet sıradan bir davranıştır. Dış kabuklarındaki ok gibi dikenleri elinize batırmadan kırarsınız, ikiye ayırıp içindeki pembemsi sarımsı yumuşak eti çiğ olarak yersiniz. Uzak doğunun ve Avrupa sosyetesinin özel yiyeceğidir, tıpkı trüf mantarı gibi. Üzerine limon sıkıldığı gibi, biberleyip tuzlayarak brendi ile aperatif olarak alınması seçkin mönülerin vazgeçilmezi.

Ayrıca, Japon mutfağının sushisinin en değerli vazgeçilmezidir. Denizlerden canlı olarak çıkarılıp hemen tüketilmesi gerektiği için pahalı ve ulaşılmazlığını koruyan deniz kestanesi, çorbalar, soslar, sushi ve sashimi yapımında lezzeti ikiye katlayan bir deniz canlısıdır. Hem kadınlarda hem erkeklerde cinsel gücü ve dürtüleri arttıran uyarıcı olduğu için müthiş bir afrodizyaktır. Ne diyordum? "İki diken kırsan öğünün olur, kime varsan kocan olur!"

Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


3332











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)