ISSN 1308-8483
Mozaik Sarma / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 18.9.2007    


Mozaik Sarma


Diyorum ya; Yeniköy'ün yemekleri meşhur. Yeniköy sakinlerinden Zübeyde Yıldırım'ın Uluslararası Foça Festival'inde ikincilik derecesi alan özel Mozaik Sarması'nı taşıyalım dedim köşemize.

İsminden de anlaşılacağı üzere Mozaik Sarma; yenilebilir bitki yapraklarının bir mozaiği. Zübeyde Hanım, bahçesindeki dutun, sarmaşığın, asmanın, taze fasulyenin yapraklarından özel bir sarma tasarlamış.

Önce malzemeleri sıralayalım:

Bol soğan, domates, dereotu, maydanoz, taze nane, kuru nane, zeytinyağ (bu arada hatırlatayım, Yeniköy zeytinyağını kendi üreten bir köy, her yer zeytin ağacı) pilavlık bulgur, bir avuç ceviz içi, kimyon, karabiber, bir avuç irmik.
Taze dut yaprağı,
Asma yaprağı,
Taze fasulye yaprağı
Sarmaşık yaprağı.
(Sarmaşık, saksıda ve duvar kenarlarında yetiştirilen bildiğimiz borazan gibi çiçekleri olan yaz süs bitkisidir, çiçeklerinin her rengi vardır, en çok mor ve pembesi bilinir.)

Yukarıdaki sarma içi malzemesi kısık ateşte kavrulup suyu çekinceye demlendirilir. Diğer tarafta değişik ot yaprakları yıkanıp sıcak suya sokup çıkarılır ve demlenen dolma içinden azar azar konularak incecik sarılır. Sarma tenceresi iyice dolunca üzerine tirit denilen soğan, salça, yağ ve tuzdan oluşan sos dökülürerek kısık ateşte pişirilir.

Soğuyup servis edilmeden önce sarımsaklı yoğurt ve kırmızı biberli sos ile son tadıma hazır hale getirilir. Afiyet olsun.


Zübeyde Yıldırım ve Hülya Dinçel 4.Uluslararası Foça Festivali yemek yarışması ödülleriyle Yeniköy'ü dünyaya tanıtmakta ısrarlılar.

Yeniköy / Foça


Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


4278











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)