ISSN 1308-8483
Tavuklu Biber Terapi / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 18.6.2007    


Tavuklu Biber Terapi


Geçtiğimiz Pazar günü Aşçı Fok olarak dostumuz Gündüz'ün konuğuyduk.. Davete icabet gerek, gittik.

Bu arada Foça, kaynar kazan gibi içine düşenleri haşlamakta. İster içine düşen, ister yanından geçen bilumum tatilciyi kendine esir edip buharlaştırmakta. Buz gibi Ege denizi de olmasa...

Branç değil, öğleden sonra yemeği sayılabilecek barutlu bir tavuk şölenine konuğuz! Gündüz'ün evine gittiğimizde kapı baca sımsıkı kapalı, içeride klima veryansın soğuk üretmekte. Ve tabi mutfak dolaylarından iştah açıcı hoş kokular gelmekte.

Salonun orta yerindeki orta sehpa, gün ortası ortalama bir yaz yemeğine özenle hazırlanmış. Soğuk kızartmalar, yoğurt, ev yapımı Aysel Teyze'nin turşuları, soğutulmuş kırmızı şarap! Ne alaka derseniz, absürdlük bazen yakışıyor ve yaz sıcağında kırmızı şarabı üstelik de buz gibi içirtiyor adama! (Nedense bira seçeneğine itibar etmedik)

Bu yaz sıcağında eğer ki, o kadar acılı bir tavuğu siz yeseydiniz , kırmızı şarabı soğutmak şöyle dursun buz kalıpları haline sokup kaydırırdınız dilinizin üzerinde.

Fazla uzatmadan gelelim barutlu pardon, Tavuklu Biberli Terapi'nin tarifine:



Malzeme miktarı göz kararı olacak zira; Gündüz, sadece nasıl yaptığını anlattı, miktarların göz kararı size kalmış...

Soğan ve sarımsak bol yağda biraz kavrulur ve üzerine kuşbaşı doğranmış tavuklar, (göğüs kısmı) bir çay bardağı süt veya çiğ krema konur, bir iki döndürüp doğranmış mantarlar ve domatesler de ilave edilir, 15-20 dakika suyu çekinceye kadar pişirilir.

Pişmekte olan, tavuk soteye benzer bu yemeğin içine Allah ne kadar verdiyse kırmızı pul biber ve isod boca edilir. Miktarı meçhul!

Ayrıca, karabiber, nane, yenibahar bilumum baharat epeyce konmuş olup gelen konuğun damak zevkine hürmet ve itibar edilerek (!) en son közlenmiş etli kırmızı biberleri de ilave edip bir taşım tıkırdatılır. (Sağolsun Gündüz, benim Hindistan baharatlarına olan akrabalığıma binaen acıyı biraz abartmış, Turgay hayatının acısını yemiş oldu tonlarca terleyerek)

Gündüz, bu alevler saçan tavuklu acılı terapi yemeğini yanında gayet güzel demlenmiş beyaz pirinç pilavıyla servis yaptı.
Kırmızı renkli bu yemek kırmızı şarapla acaip yakıştı. Ellerine sağlık Gündüz, nazik davetin için teşekkürler, gerçekten de benim damağıma çok uygundu, en kısa zamanda ben de pişireceğim.


Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


2965











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)