ISSN 1308-8483
Avakadolu Enginar Tacı. / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 25.5.2007    


Avakadolu Enginar Tacı.


(Avakado - Enginar - Patates)

Kral ciğeri enginara, şimdi de taç takalım bakalım...
Taze enginar mevsimi geçmeden Aşçı Fok enteresan tariflerine devam ediyor. Bu günkü spesiyelimiz Avakadolu Enginar Tacı. Kralın ciğeri olur da, tacı olmaz mı?

Evet, gelelim Avakadolu Enginar Tacı'nın malzemelerine:





Bir adet olgunlaşmış avakado
3-4 tane irice Enginar
2 Tane orta boy patates
Bir çay kaşığı zerdeçal
Bir çay kaşığı yenibahar
Bir limon
Bir çay bardağı zeytinyağı
Bir yemek kaşığı dolusu kuru üzüm
Bir yemek kaşığı kapari turşusu (keber, kebere)
Yarım demet Dereotu
Karabiber, tuz

Avakadolu Enginarı nasıl yapabiliriz?





* Bir adet avakadoyla epeyce bir sos hazırladığımdan ve aynı zamanda yüksek kalorili avakadonun oldukça baskın olan tadından korunmak için sosunu bir yemek kaşığı kadar kullanacağız bu tarifimizde. Fotoğraflardaki kalabalık görüntüyü görüp bolca kullandık sanmayın. Kalan sosu (hazırlanmış olarak) dondurucuda saklayabiliyoruz.

* Bir adet olgunlaşmış avakadoyu ikiye bölüp ortasındaki yumurta şeklindeki çekirdeğini çıkarıyoruz. (her seferinde çekirdeği saksıya ekiyor olsam da, henüz bir avakado ağacım sürgün vermiş değil.) Daha sonra kaşıkla kabuğundan ayırıp bir kaseye alıyoruz. Olgunlaşmış olan avakado biraz yağlı patatese benzer. Kasede iyice ezip birkaç damla limon suyu, tuz ve biber çeşnisiyle tadlandırıyoruz. Püre şeklinde bir sos olarak uygun yerde kullanmak üzere bir kenara alıyoruz.



* 3 - 4 Adet enginarı temizleyip, biraz zeytinyağı, tuz ve şekerle kısık ateşte pişiriyoruz. İyice soğuyuncaya kadar tencereden almıyoruz.

* Diğer tarafta, 2 adet haşlanmış orta boy patatesi rendenin iri tarafıyla rendeliyoruz. Yarım demete yakın kıyılmış dereotunu, bir yemek kaşığı avakado sosunu, birer çay kaşığı zerdeçal, karabiber ve yenibaharı, biraz zeytinyağını ve bir kaşık dolusu kuru üzümü karıştırıyoruz.

* Pişirip soğuttuğumuz daire şeklindeki enginarların ortasına hazırladığımız bu patatesli içi doldurup üzerine irice dövülmüş karabiber serpiyoruz. Arzuya göre her doldurulmuş enginarımızın üzerinden biraz sızma zeytinyağ gezdirebiliriz.

* Servis tabağı tanzimi tamamen size kalmış. İster yeşil enginar yapraklarıyla kral tacı gibi, ister biraz limon dilimleri ve dereotu dallarıyla klasik tarz süsleyin...
Afiyet olsun.




Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


8040











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)