ISSN 1308-8483
İç Bakla / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 17.5.2007    


İç Bakla


İç Bakla deyince ilk aklımıza gelen fava ve enginardır.
Bu ikisi iç baklayı çağrıştıran müstesna lezzetlerdir fakat, Aşçı Fok'unuz bugün sizi biraz daha farklı lezzetlerle buluşturacak.

Kerevizli ve Sarımsaklı İç Bakla

Dış yeşil yapraklarından ayıklanmış 350 gr. kadar iç baklayı, bir tane kıyılmış kuru soğan, 3-4 diş sarımsak, bir tatlı kaşığı un, bir fincan zeytinyağı ve bir bardak su ile kısık ateşte pişmeye bırakınız.

Kavurma işlemi yapılmayacak çünkü baklalar sertleşir.

Tencerede 20 dakika kadar pişmiş olan iç baklaya, diğer tarafta irice tavla zarı gibi doğranmış kerevizler, yarım limonun suyu, bir tatlı kaşığı portakal veya turunç reçeli ve tuz ilave edilip kısık ateşte 35-40 dakika pişmeye bırakılır. Soğuyunca tencereden servis tabağına alınıp üzerine dereotu veya kereviz yaprakları kıyılabilir. Afiyet olsun.



İç Bakla Garnisi

Yeşil kabuklarından ayıklanmış 500 gr. taze iç bakla, iki tane doğranmış kuru soğan, bir fincan zeytinyağı, bir bardak su ve 3 diş ezilmiş sarımsağın suyu ile kısık ateşte tıkırdamaya bırakılır.

Tam bir saat ağır ağır pişecek..
Tencereyi ocaktan indirmeden önce tencerenin kapağı açılır, tuz, yarım limonun suyu ve sulandırılmış bir tatlı kaşığı bal ile karıştırılan sos usulca baklaların üzerine dökülür hafifçe karıştırlır bir taşım daha kaynatılır.

Tencere iyice soğumadan baklalar servis tabağına alınmaz. Zaten bu tarz pişirilmiş iç baklalar aklınıza gelebilecek birçok yemeğin garnitürü olarak kullanılacağı için, buzdolabınızın demirbaşı görevini de üstlenirler özellikle bahar ve yaz mevsimlerinde.

Birlikte kullanacağınız diğer malzemeye göre iç bakla garninizin üzerine ister dereotu, ister nane, maydanoz, taze fesleğen kıyabilirsiniz..

Bu garniyi nelerle mi kullanırsınız?
1-Enginarın bütün yemek çeşitleri ile
2- Domatesli yaz pilavı ile
3- Buğday kırmalı keşkek ile
4- Bulgur pilavı ile
5- Balık pilakileri ile kullanabilirsiniz, afiyet olsun.


Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


6607











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)