ISSN 1308-8483
Bugün zeytinyağı için ne yaptın? / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 25.12.2009    


Bugün zeytinyağı için ne yaptın?


Bugün kendin için ne yaptın? Mesela bir parça ekmek alıp taze sızılmış zeytinyağına bandın mı? Kendin için. Sadece kendiniz için, yalnız aklınızda olsun; zeytinyağının yüz gramı dokuz yüz kaloridir!

Son günler kahvaltılarımda, sezonun dinlenmiş ilk sızmalarına bandırıyorum ekmeğimi. Bütün Ege'de, erken hasatlarla başlayan zeytin toplama sezonunun başından sonuna, hararetli bir çalışma temposu var bu aylarda. Kutsal zeytin ağacının meyve suyu olan sızma zeytinyağının her evresinden, Aşçı Fok'un sofrası da nasipleniyor çok şükür.

Tatmam için sunulan her zeytinyağı şişesine, keşif yapılacak yeni bir dünya gibi yaklaşıyorum. Çünkü her yeni şişe yeni bir serüven. Hiç biri diğerinin aynı değil. Apayrı bahçelerin, çok farklı ağaçlarının ayrı ayrı tesislerinde sıkılan zeytinlerin yağlarını tatmak dünya harikası bir şans. Sağolsun dostlar...

Minicik zeytin dalı deliceyi toprakla buluşturana, aşılayıp, sulayarak toprağını havalandırana, meyvesini toplayana, eleyip beleyene, sızım sızım sızarak suyunu çıkarana, şişeye koyup bana da tattıranlara, bütün zeytin bahçelerine binlerce teşekkür ediyorum. Ömürleri zeytin ömrü gibi uzun ve sağlıklı olsun, her biri en az benim kadar mutlu olsun...

Diyorum ya başlı başına serüven bu. Elinizdeki ekmeğinizi, burun direğinizi sızlatan sızma zeytinyağınıza banıp ilk yudumu ağzınıza attığınızda gününüz 'günaydın' oluyor. Sabahın ilk yiyeceği olarak güne zeytin suyuyla başlamak, bütün bir günümüzü de kutsuyor mu ne!

Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


2650











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)