ISSN 1308-8483
Cennet Hurmasının zamanı geçmeden / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 16.12.2009    


Cennet Hurmasının zamanı geçmeden


Cennet hurması, Trabzon hurması olarak da bilindiği gibi yöresel adı ......uruk hurmasıdır. Antioksidanlarca zengin olması nedeniyle kanserden koruyucu olduğu bilinen cennet hurması, mide, bağırsak ve safrakesesi rahatsızlıklarına iyi geldiği söylenir.

Sert ve olgulaşmamış haliyle yenirse ağızda mavru bir burukluk bırakır ve yutmayı zorlaştırdığından olgunlaşmayan meyveleri yememek gerekir. Laf aramızda ben o sert ve ağzı buruşturan halini de seviyorum. Ama, olgunlaşmış haline doyum olmaz. Bal kıvamında, kendine özgü tadı kokusu vardır. Sevenlerince müptelalık yapar, mevsimi pek uzun değildir. Soğuk iklime dayanıklıdır fakat nedense deniz kenarlarını pek sever. Gözlemlediğim kadarıyla kıyıların yüksekçe yerlerinde yetişiyor...

Cennet Hurması ile neler yapılır?

Cennnet Bombası
Güneyde, Adana Mersin yöresinde cennet hurmasından yapılan rakı mezesi adeta bir besin bombasıdır, bu tatlı meze gelmeden rakı sofrasının kapanışı yapılmaz.

3-4 tane olgun yumuşak hurmayı çatalla iyice ezip püre haline getirince bir fincan dövülmüş ceviz içi ile karıştırılır, bir tabağa yayılarak yerleştirilir. Hurmanın kendi tadı yetmezmiş gibi iki kaşık da bal gezdirilir üzerine. Ama bir dakika! Önce kaymağı konacak onun üzerine gezdirilecek bal. En sonunda da ceviz taneleriyle süslenerek düz duvara yol gösterilecek.

Aşçı Fok'un Cennet Zerdesi

4-5 tane olgun cennet hurması kabuğu soyularak iyice ezilip yarım kilo süt ve iki kaşık nişasta ile karıştırılarak pişirilir. Hurmanın kendi şekeri yeterli olmuyor o yüzden 2 3 kaşık şeker yada bal ilavesi gerekiyor. Kaselere boşaltınca üzerine bol hindistan cevizi yakışıyor.

Hurmanın tadı hissedilsin diye vanilya, zencefil türü baharat kullanmadım ben ama istenirse tarçın bile konabilir.

Ayrıca, yine olgun cennet hurmaları ezilerek pasta ve keklerde marmelat gibi de kullanılır.

Cennet Hurması Turşusu ve Tükenmezi

Hurmanın henüz olgunlaşmamış halinden gövdesine bıçak batırıp bütün olarak kurulur turşusu.

Tükenmez denilen eski bir içecek türü vardır bilir misiniz? Aynı turşu gibi kurulur ama, bu tatlı turşudur. Kekremsi, dili uyaran, kokulu, egzotik hayaller kurduran tatlı bir içecektir.

Onun tarifini de daha sonra yazayım ama tükenmezin içine muşmula (beşbıyık, döngel) ile sert cennet hurması da konursa ayrı bir fermente sağlanır biline...

Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


3696











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)