ISSN 1308-8483
Şimdi üniversiteli olduk / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 9.10.2009    


Şimdi üniversiteli olduk


Evet, bir de yüksekokulumuz oldu. Ne güzel...

Foça vaktiyle, Gediz'in salla geçilmeye çalışıldığı, İzmir'e ulaşımın sabahtan akşama dek sürdüğü, kır atın ölmek için seçtiği uzakça bir yermiş! Aslında o laf kör itin öldüğü yerdir ya neyse. Evet, nereden nereye... Şimdilerde, yaşamın tadını bilenlerin sakin bir emeklilik geçirmek için seçtikleri huzurlu bir kıyı kasabası Foça. Yaşlılığına doğru Foça'ya yerleşenler için "Fil mezarlığı" benzetmesi yapılsa da, bu yaşlı fillerin de (!) Foça'nın sosyal ve kültürel yaşamına olumlu katkıları yadsınamaz elbet!

Yerleşik nüfusu on üç bin civarında olup da bir yüksek okula sahip kaç ilçe var bu ülkede derken, Reha Midilli gibi varlıklı ve iyi kalpli bir insanın mevcudiyeti Foça'nın en büyük şansı olsa gerek diye düşünüyorum. Kendilerinin adıyla başlamayan neredeyse hiçbir sosyal hizmet binası yok gibi bu güzel Foça'da. İyi ki Foça böyle bir yardımsevere sahip.

Ah evet ne diyordum; Foça'mızın bir yüksekokulu var artık. 9-Eylül Üniversitesi Foça Reha Midilli Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okulu.

Üniversiteli olmakla, bakalım neler değişecek Foça'da?

Büyük şehirlerde yaşayanlar veya büyükşehirlerden Foça'ya göçüp yerleşmiş olanlar çok iyi bilirler; Üniversitelerin, kentlerin oluşumlarına katkıları azımsanmayacak ölçüdedir. Hatta öyle kentler vardır ki; eski kimliklerini yitirip, "üniversite kenti" yaftasını asmışlardır boyunlarına. Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi örneğinde olduğu üzre.

Üniversiteli genç nüfus, yerleşik nüfusun kemikleşmiş yaşam kalıplarını inanılmaz bir hızla değiştirir. Gerçi bu genç nüfus faktörünü Foça için kullanmak ne derece doğru olur tartışılır tabii. Askerin genç erkek varlığını göz ardı edemeyiz fakat,
söylemek istediğim silah altında olmayan üniversite gençliğidir ki, okullu gençliğin gereksinimleri ile askerin gereksinimlerini aynı kefede değerlendirmek hata olur. Asker için internet cafe elzem sayılırken, üniversiteli için vaktini geçireceği arkadaşları ile oturup sohbet edip ısınabileceği kafeteryalar daha revaçta olacaktır. Bu kafeteryaların internet erişimli olması gerekecektir. Zira, gençlerin çoğunda diz üstü bilgisayar cep telefonları kadar yaygın. Gençler için en başta bir öğrenci yurdu, öğrenci kafeteryaları, kitapçı dükkanları, güncel cep sineması, hatta tiyatrosu üniversiteli öğrencinin yaşamsal, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarıdır.

Belki şunu da sorgulamak gerek Foça yüksekokullu olmaya yeterince hazırlıklı mı yoksa birdenbire inen yağmur misali şemsiye bulmaya mı çalışacak!

Her neyse, işte genç filler de geldiler hoş geldiler, umarım yaşlı fillerle ahenkli bir denge oluştururlar.


Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


2509











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)