ISSN 1308-8483
Karnabahar Dosyası: <br>Karnımorbahar Salatası / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN Karnabaharın o kadar çok kullanım alanı var... ">
  Yayın Tarihi: 23.1.2007    


Karnabahar Dosyası:
Karnımorbahar Salatası



Öncelikle karnabahar mı karnıbahar mı? Yani 'a' harfi mi 'ı' harfi mi doğru? Doğrusu "karnabahar" olarak geçiyor TDK'da.
Karnabaharın o kadar çok kullanım alanı var ki mutfaklarımızda... Dünya mutfaklarındaki kullanımı da hiç azımsanacak gibi değil. Aşçı Fok'unuz Uzak Asya'dayken, karnabaharın tatlısını bile yemişti o yüzden bu dosya biteceğe benzemiyor! Henüz yeni başlıyoruz.



Hadi beyaz çiçekli karnaharı sonraya bırakalım, öncelik renkli güzelimiz karnımorbaharın olsun.

Yeni moda bir üretim bu, Türkiye'de ilk defa Trakya bölgesinde üretilmiş mor karnabahar. Bildiğimiz klasik beyaz çiçekli karnabaharın moru. Hatta mor ile lila arası bir renk. Ben ona kısaca "KARNIMORBAHAR" diyorum.
Son derece estetik, yemeklik bir çiçek olarak mutfağımın baş köşesine kuruldu kanımorbahar.

Malzeme:

Bir orta boy mor karnabahar
3 diş sarımsak
bir fincan zeytinyağı
biraz limon suyu
biraz sirke veya balzamik sirke
şeker, tuz, kırmızı pul biber
yarım paket makarna



Tarifi:

Bir tencerede kaynamakta olan suya birer kaşık tuz ve şeker atıyorsunuz, ardından da çiçek çiçek kopardığınız mor karnabaharları atıyorsunuz. 8-10 Dakika haşlanan kanımorbaharların suyunu süzüp henüz sıcakken sosluyorsunuz.

Sosunuz şu: Sarımsaklarınızı dövüp limon suyu, sirke ve zeytinyağı ile iyice çalkalıyıp biraz tuz ve pulbiber ilave ediyorsunuz. Diğer tarafta yarım paket istediğiniz model makarnayı haşlayıp soğuk suyun altında da tutup süzülmesini bekliyorsunuz.
Sosunu iyice içine çekmiş olan mor karnabaharlar ile makarnayı karıştırıyorsunuz. Arzu edilise biraz daha zeytinyağ gezdirilebir üzerinden. Fotoğraftaki bu muhteşem görüntüyü hazırlamak bu kadar basit. Tadı da muhteşem, afiyet olsun.

Önemli Not: Karnımorbahar'ın isim annesi Aşçı Fok'tur. Kaynak, İsim ve tarih belirtilmeden kullanılamaz. (Karnımorbahar ismi 23.01.2007 tarihinde Aşçı Fok = N.Ç.T tarafından verilmiştir.)


Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


5477











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)