ISSN 1308-8483
Lahana Bohçası / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 7.12.2006    


Lahana Bohçası


Biraz tembellik, biraz yaşama yetişme telaşı derken yemek hazırlama süreleri gitgide kısalıyor. İnce parmak gibi sarmaların yerini dolmalar alıyor, dolmalarınkini de bohçalar!
Ege ve Osmanlı mutfağını birleştirip özel ve özet bir lezzet sunalım sizlere. Önce malzeme:

Bir küçük lahana
250 gr. dana veya koyun kıyması
Bir su bardağı pirin.
Bir kuru soğan
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
bir fincan sıvı yağ
2 yemek kaşığı domates salçası
tuz, karabiber, kırmızı biber

Tarifi:
Lahanayı bütün olarak sıcak suya sokup çıkaracağız. Su ateşte kaynıyor olacak, Lahana sadece 2-3 dakika duracak sıcak suda. Maksat lahananın biraz yumuşayıp yapraklarının rahat parçalanması.

Diğer tarafta içini hazırlamış oluyoruz. Soğanı rendelenir, kıyma pirinç, dereotu, maydanoz (kıyılarak) karabiber, tuz, kırmızıbiber, bir kaşık salça ve sıvı yağ ilave edip karıştırılır. (Ben bu tür dolma-bohçalara keten tohumu tozu da koyarım bir yemek kaşığı)

Lahana yapraklarını, kaç adet bohça yapacaksam ona göre ayırıyorum. Çünkü; Bu bildiğimiz uzun dolma sarması değil. Sahte ciğer sarması şeklinde yapılacak. Yani her birinin büyüklüğü avuç dolduracak kadar iri. Tabi bu da isteğe bağlı, biraz daha küçük olabilir. Lahana yaprağı iki adet üst üste konur ve ortasına hazırladığımız içten iki-üç köfte büyüklüğünde iç konarak yuvarlak şekil alacak halde bohça gibi büzülerek yuvarlanır, ters çevirilip geniş bir karnıyarık tenceresine yerleştirilir.



Lahana bohçalarının sırtlarına salça ve yağ sürülür, tencereye de bir bardak su veya etsuyu konur, arzu edilirse bir fındık büyüklüğünde tereyağ da atılabilir tencereye, isteğe bağlı. Kısık eteşte pişirilir. Bu bohçalar, şekil itibarıyla ciğer sarmasına benzediğinden, istenirse fırında da pişirilebilir.
Piştikten sonra, turp otu, hardal veya radika salatalarıyla servis edilir.

Not:
Bu işlemin aynını, Pazı ile de yapabilirsiniz. (Pazı Bohçası) İri pazı yapraklarını ikişer kat koyup sap kısımlarını da koparıp dolmasını yapabilirsiniz. Ayrıca dolma içini fındık fıstıklarla da zenginleştirebilirsiniz.


Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


3232











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)