ISSN 1308-8483
Bir Başka Dünya Mümkün / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
Onlar, Tanrıların dağ... ">
  Yayın Tarihi: 21.7.2009    


Bir Başka Dünya Mümkün


Bugün sizlere "başka bir dünya mümkün" diyerek yola çıkmış bir grup insanın meydana getirdiği "İmece Evi" oluşumundan söz etmek istiyorum.

Onlar, Tanrıların dağı İda'nın eteklerinden amaçlarını herkese kısaca şöyle ifade ediyorlar: Türkiye'de ekolojik olarak sürdürülebilir, ekonomik olarak adil ve sosyal olarak insanların uzlaşma ve dayanışma içinde birarada “ortak kasa ve ortak kazan” ilkesiyle yaşadığı, kendi kendine yetmeyi hedef alan örnek bir yaşam modeli oluşturmak.

Hayatta kalabilmek ve erk sahibi olabilmek için insanoğlunun biri diğerini yediği, yozlaşmanın giderek arttığı günümüzde, bazı insanlar farklı arayışlar içine giriyorlar. İmece Evi oluşumu da bunlardan biri. Dünyaya; varlığıyla katkı sağlarken, "insanca nasıl hayatta kalınır ve paylaşım içindeki huzur ve mutluluk nasıl yakalanır" sorgusunu irdeleyen, bireysel ilkelerini oturtmuş toplumsalı gözeten güzel insanlara kimin özlemi yok ki.

Sürekli olumsuzluk senaryoları izlenmiyor, sürekli cahillik, cinnet ve cinayet övgüleri prim yapmıyor artık! Felaket ve olumsuzluklarla iş gören ve bundan rant sağlayanların da bu işlerden vazgeçecekleri bir zaman gelecektir. Aklı başında, yüreği avucunda, soluğu olumlama üzerine titreşen insanlar da var gezegenimizde. Onların kökü kazınmış değil, onlar varlar ve belki aralarına katılmamızı, yüreklendirip yüreklenmemizi amaçlıyorlar. Neden olmasın?

İmece Evi'nin kurulduğu yılın ertesinde aldığım davet mektubunun nihayetinde kendilerini ziyarete gidişime dayanır varlıklarından haberdar oluşum. İmece'nin kurucusu İsmail Yenigün'ün ve takım arkadaşlarının bir toplantısı vardı gittiğimde. Belki çok uzun bir görüşme olamadı ama bana yeterince fikir verdiğini hatırlıyorum.

İmece Evi; Kazdağı’nda kurulu bulunan ve çoğalmak isteyen “Doğal Yaşam ve Ekolojik Çözümler Çiftliği” ve derneğidir. Aynı zamanda bir "Çevre-Kültür Kooperatifi" girişimidir. Burada bir yandan doğayla uyumlu yaşamayı deneyimlerken diğer yandan da “doğanın kendi takvimine” uygun üretimler yapıp çalışmalara katılmak isteyen insanların da ziyaretine açıktır.

Kurulduğu 2006'dan bu yana gitgide büyüyen bir kartopu gibi çığ olmaya devam eden ve kendiliğinden okula dönüşen İmece Evi'nde özellikle yaz aylarında doğal yaşamı, ekolojik çözümleri yerinde görmek, uygulamak, uygulayıcılarından dinlemek üzere yoğun ziyaretler yaşanıyor.

Günübirlik ya da konaklayarak İmece Evinde çalışmalara katılanlar gıdadan, enerjiye, tarımdan, mimariye, doğal temizlik malzemelerinden boya yapımına pek çok üretimi en basit ve en doğal yönü ile öğrenme fırsatı buluyorlar. Öğretenler de çoğunlukla bir şeyler öğrenmek için imece evine gelen bilim insanları ile, yaşam bilgeliğini paylaşma heyecanı taşıyanlar ya da köy kökenliler. Herkes bir yandan öğrenirken diğer yandan da bilgisini paylaşıyor.

15 Temmuz 15 Eylül arası devam edecek olan İmece Evi Doğal Yaşam Okulu hakkında daha fazla bilgi için buradan bilgi alabilirsiniz. Belki yoğun talep üzerine yaz okulu için yer bulunamasa da, o tarafa yolu düşenlerin mutlaka ziyaret etmeleri gereken bir doğal yaşam yerleşkesi olduğunu belirtmek isterim.

Gezegenimiz uyanıyor! İnsanoğlu, kirletip her geçen gün yok ettiği dünya habitatına sahip çıkmaya küçük çaplı da olsa başladı. İmece Evi gibi oluşumlar, gelecek nesillerin kurtuluşu olan sağlıklı ve doğal yaşam felsefesi dinamiğini kitleler üzerinde uyandırmakla, gezegenimize büyük insanlık hizmeti yapmaktadırlar.

İmece Evi
+90286-7526043
+90533-2168359
+90552-4142363

Arıklı sahili, Küçükkuyu-Assos yolu 5.km.
Kuzey Ege-Kazdağı / Çanakkale
www.imeceevi.com




Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


2745











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)