ISSN 1308-8483
Ahtapot Sote / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 2.12.2006    


Ahtapot Sote


Şans bu, balık beklerken oltanıza ahtapot da gelebilir!
Ahtapot tutunca onu gerisin geri denize atacak haliniz yok. Nermin Hanım gibi eve getirip pişireceksiniz.
Bizim komşu Nermin Hanım, havasını denk getirdi mi balığa çıkar. (Foça'da kadınların balık tutması gayet doğaldır şaşırmayınız) O gün Allah ne verdiyse tutar ve konu komşuya dağıtarak döner balıktan evine. Önceki gün, bisikletinde oynayan kollu bacaklı canavarı görünce irkildim ve merakla ne yapacağını sordum. Pişirip afiyetle yiyeceğim dedi.
Komşuda pişer bize de düşermiş! Nermin Hanım sağolsun bir koca tabak dolusu düştü Aşçı Fok'un Mutfağına. Tabi, tarifini de aldık, aşağıda.

Malzeme:

1.5 kg. kadar Ahtapot
Bir fincan sirke veya şarap
defne yaprağı 3-4 yaprak
tane karabiber (bir çay kaşığı)
soğan (2 adet)
domates (2 adet)
yeşil biber (2 adet)
zeytinyağ (bir fincan)
tuz.



Nermin Hanımın Ahtapot Sote Tarifi:

Ahtapot derisi soyulup temizlenir küçük parçalar halinde doğranır. (Önceden dövüp pataklayıp köpüğünü çıkartmıyormuş Nermin Hanım.) Tencereye konur, üzerini örten su, defne ve tane karabiberle pişmeye bırakılır. Düdüklü tencere ideal pişirme seçimidir. 45 dakikada iyice yumuşaması sağlanır.
Bazı durumlarda doğrama işi piştikten sonra yapılıyormuş. Diğer tarafta, soğanlar yeşil biberle ince kıyılıp zeytinyağında öldürülür ve üzerine kuşbaşı domatesler ilave edilir. Doğranmış ahtapotlar, karabiber ve tuzu da konup 15-20 dakika kısık ateşte tıkırdatılır. Arzuya göre yeşil Ege otlarıyla servis yapılır.

Restoranlar, ahtapotu mutlaka dövüp pataklıyorlar iyice köpükleri çıkana kadar. Foça'da deniz kenarında ahtapot döven aşçı yamaklarını her zaman görebilirsiniz.



Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


16112











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)