ISSN 1308-8483
"Aliağa Bölgesi Durum Tespiti ve Taşıma Kapasitesi" konulu toplantı üzerine / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN Nurdan ÇAKIR TEZGİN" />
  Yayın Tarihi: 1.7.2009    


"Aliağa Bölgesi Durum Tespiti ve Taşıma Kapasitesi" konulu toplantı üzerine


Bugün bilgisayarım e-posta yağmuruna tutuldu. Yok yok, e-posta hücumu öyle sanıldığı gibi Ege Tv'deki canlı yayından ötürü değil. Aliağa'da yarın bir toplantı düzenlenecekmiş sebep o. Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü tarafından ÇED'le ilgili olarak "Aliağa Bölgesi Durum Tespiti ve Taşıma Kapasitesi" konulu bir oturummuş bu.

Sağ olsun bütün çevreci arkadaş ve kuruluşlar çeşitli temennilerle haberdar ettiler, bana da buradan duyurmak kaldı. Kaldı da inanın ne yazacağımı şaşırdım! Üzülmemek elde değil, çevre çevre diyoruz kimse soluduğu havanın farkında değil. Çanakkale yolundan Yenifoça’ya döndüğümüzde kilometrelerce nefes almakta zorlanıyoruz. Üstelik geçen hafta dağlarımız, zeytinliklerimiz de cayır cayır yandı karardıkça karardık, kömürleşip isleştik. Yangının dumanları tüterken kafamı çevirip denize baktım bir tarafta yangın söndürme helikopteri denizden su dolduruyor, yanı başında da insanlar yüzüp, gülüşüyor denizin içinde! Yaşam bu, hepsi gerekli demek ki! Yangın söndüren işini yapacak, tatilini geçirmeye gelen tatiline devam edecek, tuhaf ama yaşamın dengesi böyle, daha fazla ne söyleyebiliriz!

O hesap, yarınki toplantı için ne demeli?

Aliağa’ya, Çakmaklı'ya, Horozgediği Köyü’ne bir iki termik santral daha yapılsa ne fark eder bu saatten sonra? Tepki göstermekte geç kalınmadı mı? Bütün bunların olabileceği zaten çok önceden belli değil miydi?

Devletin kurumlarının, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tüm planlarında Aliağa Bölgesi Sanayi Bölgesi olarak en baştan işaretlenip belirlenmiş, dev sanayi tesisleri kurulmuş, kurulmaya da devam edecek, bunun kaçarı yok ki...

Belki bundan sonra bizlere düşen ve gerçekte yapılması gereken bacaların ve filtrelerin, arıtmaların yakın takibi ile kontrolü olabilir.

*

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı Kentsel Bölge Nazım İmar Planı’nın Aliağa programı için web sayfasında yaptığı açıklama şöyle :

Aliağa Program Alanı-Kuzey Kentsel Gelişme Alt Yöresi Stratejileri

Sanayi kenti kimliği öngörülen bu bölge, İzmir Kentsel Bölgesi'nin üretim ve aktarım noktası olarak tanımlanıyor. Endüstriyel üretim, enerji ve yük limanı işlevleri gelişme sektörleri olarak belirlenirken, yatırım alanları olarak da "Liman, teknik alt yapı, Organize Sanayi Bölgesi, uzmanlaşmış eğitim, tekne-yat-gemi imalat alanı ve sergiler-fuarlar" ön plana çıkarılıyor.

KUZEY KENTSEL GELİŞME ALT YÖRESİ (KKGAY)


Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


2804











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)