ISSN 1308-8483
Zeytin çiçeklerinin farkında mısınız? / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN Birdenbire tütmeye başladı duman topraktan;
Filiz birdenbire oldu, tomurcuk birdenbire.
Yemiş birdenbire oldu.
Birdenbire... ">
  Yayın Tarihi: 19.5.2009    


Zeytin çiçeklerinin farkında mısınız?


"Her şey birdenbire oldu;
Birdenbire tütmeye başladı duman topraktan;
Filiz birdenbire oldu, tomurcuk birdenbire.
Yemiş birdenbire oldu.
Birdenbire,
Birdenbire;
Her şey birdenbire oldu."

Orhan Veli Kanık



Bölgemizde yaz mevsimi birdenbire gelir, her şey gibi birdenbire... Orhan Veli'nin sevdiğim şiiri "Birdenbire" gibi geldi yaz da... Bir baktık ki, yaz bütün bayıltısıyla basmış her yanımızı. Leylak, akasya, hanımeli, iğde derken, mimozayla keskinleşti bütün kır bayır ve kasabalar ve hatta kentler. Kıyılarda, bütün bu hengameye ilaveten, zeytin çiçekleri de karıştı baharın seremonisine.

Birdenbire geldi işte ilk yaz, zeytin çiçeklerinin farkında mısınız?

Nerelere gizlendi bahar? Uzuncadır, kokularıyla müjdeliyordu çiçekler, arıyorduk oysa çoktandır onu. Aç gözlülük ruhumuzda var ya, yetmiyordu bu capcanlı mevsim hiçbirimize, adı üstünde "bahar" kısacık bir öykü.

Mayısı da ortaladık işte...



Kozbeyli'deki Genç Zeytin Bahçesi'ndeydik geçen gün. Genellikle zeytin hasadı zamanı doluşulur zeytin bahçelerine; hatta, yeşil zeytin sevdalıları Eylül'ün ilk haftasından başlarlar zeytinin hatırını sormaya. Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık ayları zeytincinin en yoğun zamanları olup, zeytin bahçelerinin de en çok ziyaret edildiği aylardır. Oysa zeytin ağacı, her mevsim koruduğu o esrarengiz yaprak rengiyle kendisini ziyaret edenleri memnun etmeyi pek bilir.

Her mevsim dokunmalı ona, her mevsim dolanmalı etrafında, sırf sizin ilginizi çekmek için kırıştırır yüzünü, derinleştirir gövde çizgilerini, ayırır kendini gövdesinden atar bir kol yanıbaşına, gökyüzünün mavisine inat, toprağın kırmızı gelinciğine, papatyasına, katır tırnağına inat...

Siz de farkında mısınız zeytin çiçeklerinin nasıl koktuğunun?

Müge ve Caner Genç çiftinin içten misafirperverliğiyle, zeytin ağaçlarının gölgesine davetliydik. Zeytin çiçeklerinin efsunlu kelebekler gibi gözümüz kulağımıza çarptığı bir gündü o gün.

Genç Zeytin Bahçesi'nin erken hasat sızma zeytinyağlarıyla hazırlanmış yöresel lezzetler tattık bolca. Mücevherat tanzimince özenilmiş olan Genç Yağhanesi'ni gezip bilgiler aldım Caner Beyden. Caner Genç, titiz ve ne istediğini bilen bir üretici, evet kendisi zeytinyağı üreticisi fakat; zeytinyağını öylesine bir serüvenle elde ediyor ki, onu dinlerken sanıyorsunuz bir simyacı!

Şimdi biraz Genç Zeytin Bahçesi'nden izlenimlerimi aktarayım sizlere;

Kozbeyli Köyü'nün eteklerine serpilmiş, denize doğru çapkın bakışlar atan bir zeytin bahçesi burası. Bir kenarda yağhanesi, biraz içeride minik bağ evi, evin etrafında bolca güller ve kameriyeleri ile göz alabildiğine zeytin ağaçlarının uzandığı tam bir doğa bahçesi...

Toprağından itibaren, ağacı, meyvesi ve zeytin meyve suyunu alabilmesi için uyguladığı ritüel ile, emsallerinden farkını hemen hissettiğimiz yağhanenin makineleri İtalya'dan getirtilmiş. Makinelerin temizleme işinin kostikle değil tazyikli sıcak suyla yapılıyor olması Caner Bey'in üzerinde hassasiyetle durduğu önemli bir ayrıntı. Elbette buna gelinceye kadar ısı ve oksijen ayarına verdikleri önemle beraber, zeytinyağına olan gönülden saygı ve sevgilerini hissetmemek mümkün değil.



Zeytin meyvesini hiçbir kimyasal işleme sokmadan, normal oda sıcaklığını koruyarak natürel sızma zeytinyağı elde ettiklerini ifade eden Caner Genç, ayrıca erken hasattan vazgeçmediklerini ve en geç Ekim ayı sonunda yağlarını sıkıp, uygun şartlardaki dinlenme tanklarına aldıklarını önemle belirtti. Zeytinyağının en iyi koşullarda saklanmasında da ciddi çabalar içinde olan sayın Genç'e emeği bol ve zahmetli zeytinyağı yolculuğunda kolaylıklar diliyor ve nice bereketli hasatlara diyorum...

Zeytin çiçeği, evet evet zeytin çiçekleri pıtırdayarak açtılar, seslerini dinleyin geceleri bahçelerinizde dolaşın... Çiçeklerin dili de var ağzı da, öpüp koklayın, sevin. Açtılar zeytinliklerimizin çiçekleri tomur tomur.

Zeytin ağacının koruyan kolları ve şifa-i kudreti hepimizin üzerine olsun...


Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


3625











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)