ISSN 1308-8483
Etli Topan Kabağı Dolması (Tophane Kabak) / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 16.9.2006    


Etli Topan Kabağı Dolması (Tophane Kabak)

Ege'ye özgüdür topan kabak.
Patlıcanın da topanı vardır ya, hatta bazı yörelerde top-h-ane patlıcanı da denir.

resmi büyültmek için tıklayın
Kabakta da aynen topan, tophane diye tanımlanır değişik yörelerde.
Sarısı yeşili alaca ve kırçıllısı rengarek kabakların dolmasını yaptık bütün yaz Foça'da. Bazen karışık da yaptık. Dolma biber, patlıcan veya asma yaprağı sarmalarını da sıkıştırarak aralarına. Domates, patates, kırmızı yağ biberi kavun, akılınıza gelebilecek her sebzenin dolma veya sarmasını yaptık.

Burası Ege, pişirmediğimiz sebze doldurmadığımız yumru yoktur! Severiz biz değişik tadları, sebzesi bol yemekleri.
Etin balığın yeri ayrıdır, sebzenin otun yeri apayrıdır Ege'de ve tabi Foça'da. Gelelim Toparlak topan kabağının dolmasına...
Hazırlanışı ve malzemelerini sıralayalım.

resmi büyültmek için tıklayın

resmi büyültmek için tıklayın
Malzemeler:
Kabakların büyüklüğüne göre 6-7 veya 8-9 adet topan kabak (rengi ve iriliği size kalmış 1,5 kg. kadar)
Bir su bardağı pirinç
200 gr. dana kıyması
Bir kahve fincanı soya kıyması
Bir demek maydanoz
Bir demet dereotu
2 Adet kuru soğan
Bir yemek kaşığı biber salçası
2 Adet olgun domates
Bir kahve fincanı sıvı yağ
Birer çay kaşığı, karabiber, kırmızı biber, tuz

Hazırlanışı:
Kabakların ilk önce kök kısmı kapak yapılmak üzere kesilip bir kenara ayırılır, sonra kabakların tamamının içleri, tatlı kaşığı yardımı ile iyice oyulup çıkartılır, tuzlanır. Diğer tarafta iç için malzemeler şu sırayla karıştırılır:
Soğanların tamamı ve domatesin bir adeti rendelenir, üzerine yıkadığımız pirinç, dana kıyması, soya kıyması, kıyılmış dereotu ve maydanoz, salça, kırmızı biber, karabiber, tuz ve sıvı yağ konarak karıştırılır. (Eğer, evinizde kurumuş tüketemediğiniz beyaz peyniriniz veya tulum peyniriniz varsa ve hazırladığınız içe ilave ederseniz dolmanız daha da lezzetli olacaktır)

Tuzlayıp kenarda beklettiğiniz kabaklarınıza, hazırladığınız kıymalı içi kaşıkla doldurunuz. İçinizin (Dolma harcınızın) kabaklarınıza yetebilmesi için göz kararı ayarlamanız sizin ustalığınızdır :)) Herşeye rağmen harcınız artarsa, bir domatesin içini oyup onu da doldurabilirsiniz veya birkaç asma yaprağı sarabilirsiniz. Asma yaprağı deyince aklıma geldi, 3-4 tek koruk tanesi atarsanız dolma tencerenizin kenarlarına, lezzette joker kullanmış olursunuz benden söylemesi.

Topan kabaklarınızı doldurduğunuzda kapak olarak ayırdığınız kök-sap kısımlarını kapatmadan önce, birer dilim domates ve saç şekli vermek için de dalıyla dereotu maydanoz koyarsanız hoş bir görüntü oluşur. Birbuçuk bardak etsuyu ile pişireceksiniz dolmanızı suyuna biraz tuz ekmeyi de unutmayınız.
Tereyağı sevenlerden iseniz; fındık büyüklüğünde bir iki parça tereyağını dolmanın kapağını kapatmadan evvel tencereye çaktırmadan bırakınız. (püf noktası mis gibi tereyağında gizli)

Piştikten sonra yeşillik ve limon dilimleriyle servis yapabilirsiniz. Tarifimde nane vermedim çünkü etli dolmada ben kullanmıyorum, ama; arzu edenin nane ilave etmesi mümkün.
Afiyet olsun.

Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com



3931











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)