ISSN 1308-8483
Foça'nın Sosyal Günü Salıdır! / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 22.4.2009    


Foça'nın Sosyal Günü Salıdır!


Foçalıların rutini en sosyal günleridir salılar. Malum Foça'nın Salı Pazarı, Salı günleri kurulur kentin tam ortasındaki Pazar yerine. Kış aylarında sakin olan Salı Pazarı, baharla birlikte şenlenmeye başlar, yaz ayları boyunca iyice yükünü tutar esnaf ve ziyaretçileriyle.

Eli belinde çavuşlar gibi dolanırım her Salı baştan aşağı pazarımızı. En çok da ot satanların etrafında dolandığım görülür. Kim ne getirmiş, yeni mahsül neler çıkmış, kaç liradan satılıyormuş, hangi sergiciler o hafta sergi açmamış, hangisi açmış? Pazarcı esnafının seyyar sofralarında neler varmış?

Bu hafta özenle hazırlanmış bir pazar sofrasının önünden geçtim, çok şıktı. Öyle özenliydi ki sandık üstü yemek masası, hele o çoban salatası, zeytin, peynir, biber ve yeşil taze soğandan oluşan mönü. Gazeteden sofra bezli iştah açan sofranın fotoğraflarını çekmeden geçemedim, bu pratik sofraların tadını anlata anlata bitiremeyen pazarcı esnafı, hiçbir yerde buradaki lezzeti ve dayanışmayı yakalayamadıklarını ifade ediyorlar birlik ve beraberlik ruhuyla.

Haftaya diğer sofraları fotoğraflamaya devam edeceğim, bakalım başka ne gibi yaratıcılıklar var? Bildiğim kadarıyla bazı esnaf, bütün sebzelerden birer avuç doğrayarak dev güveçler pişiriyorlar ekmek fırınında. Çoğu zaman ben geçerken yiyip bitirmiş oluyorlar, ama nasılsa denk geleceğim bir seferinde. Kararlıyım!










Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


2588











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)