ISSN 1308-8483
KAYBEDENLERİN HİKAYESİ YA DA KAYBETMİŞ GİBİ GÖRÜNENLER / Güzin TÜMER
Güzin TÜMER    
  Yayın Tarihi: 13.4.2009    


KAYBEDENLERİN HİKAYESİ YA DA KAYBETMİŞ GİBİ GÖRÜNENLER


Aslında paylaşmak istediğim -elbette benim izlediklerim arasında- sinemada kaybedenlerin ya da miş gibi gözüken insanların hikayelerini anlatan filmlerden söz etmek. İlk gençliğimden beri beni etkileyen filmleri internet üzerinde ararken farkettiğim şey bu filmlerin "kaybedenlerin" hikayesi olması. Bu da benim için ilginç bir keşif oldu kendimle ilgili... Sean Penn'in muhteşem oyunculuğu ile Oscar aldığı filmi "Milk”i çok sevmemin nedeni onun marjinal dünyasına kendimi yakın hissetmem olabilir mi? Hayatın farklılaşmasında, güzelleşmesinde ve de hoşgörü kültürünün yerleşmesinde marjinal diye tanımlanan insanların çok önemli olduğuna inanıyorum. Onların sıradan hayatlarına yakından baktığımda, benimsedikleri değerler ötekilerden (kimse o öteki!) farklı değildir. Belki ilk etapta cinsiyetini anlamakta zorluk çekeceğimiz bir kişi de paylaşmak, üretmek, dostluk, yardım etmek, sevmek gibi değerlerin peşindedir. Biçimler, yaşam biçimleri alışagelmişin dışındadır ama sancılar aynı.. Burada paylaşacağım filmler farklı geçmiş ve çevrelerden gelen kaybedenlerin ya da kaybetmiş gibi gözüken insanların hikayesi

En son seyrettiğim "Milk”ti. Harvey Milk, eşcinsel bir politikacıdır. Yaşadığı eyalette eşcinsel ayrımcılığına karşı sonuna kadar mücadele eder. Bunun yanısıra çok iyi bir dost, sevgili, duyarlı, dürüst, inançlı ve yardım severdir. Belki daha fazlası! Aslında biz Harvey'le bir kaybeden olarak tanışırız. İnatçı kişiliği ile birçok kaybeden için kısa zaman içinde bir kurtarıcı, kahraman olur. Trajik ölümüne rağmen o tarihi değiştirmiş, yaşamı hayatı değiştirmiştir. Dolu dolu bir film Harvey Milk. Çok içten! Çok etkileyici! Çok inandırıcı! İnsanı taraf yapan bir film Milk... Ancak farklı olana önyargı ile bakmadığınız sürece. Sean Penn'in olağan üstü oyunculuğu filmi unutulmaz kılıyor.

Kendi tarihimi gözden geçirdiğimde severek izlediğim bir kaç film buldum.Yine kaybetmiş gibi gözükenlerin hikayesi.İşte bir kaç film!


Antonio'nun Yazgısı, Marleen Gorris, 1995



Bagdat Cafe, Percy Adlon, 1988



Ironweed, Hector Babenco, 1987



Barfly, Barbet Schroeder, 1987



Mona Lisa, Neil Jordan, 1986



Betty Blue, Jean-Jacques Beineix, 1986



Güzin TÜMER



3809











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)