ISSN 1308-8483
EKSEN KAYDI / Ahmet Zeki YEŞİL
  Yayın Tarihi: 1.10.2021    


EKSEN KAYDI

Eksen, valla kaydı...

“Nasıl kaydı, kaç derece kaydı, ne tarafa kaydı?” diye sormanın tam zamanı.

NASA’nın yalancısıyım... Dünya, çevresindeki dönme turunu 23.12 saat içinde tamamlıyormuş. Çünkü, manyetik kutup merkezinde 1.7 derecelik bir sapma olmuş.

Merkez sapıtınca, dinamik eksenlerin yalama olması kaçınılmazdır. Bu nedenle, manevi iklimin yanı sıra, ezberimiz ve kimyamız bozuldu. Eksenle birlikte hayata bakış açımız da kaydı. Yönümüz ve çizgimiz saptı, limitimiz azaldı. Sanal hayatımız gün gibi ortaya çıktı. Yürürken avuçlarını önündekinin kalçasına yaslayanların can güvenliği kalmadı.

Ne yazık ki, çatlak giderek büyüyor. O çocuksu ilk aşk ve heyecan kayboldu. Politik duruşumuz ziyan oldu. Eksenimiz, kaderin merkezinde acılı daireler çiziyor. Yorgun ve stresliyiz. Stres, haliyle eksen üzerinde kaşıntı yapıyor. İşin kötüsü, eksen kaydıkça kaşınan yerimizi bulamıyoruz. Ayıptır söylemesi, elimiz oramızda buramızda dolaşıyoruz.

Öğrendiklerimiz ve bildiklerimiz eksenimizi rahat bırakmıyor. Gizli tanık ifadesiyle sevişmeye teşebbüsten gözaltına alınanlar var. Evlenmeler azaldı, boşanmalar arttı. Nihayet veresiye fuhuş başladı. Gerisi hakara makara. Markalı çorap giyen, markasız don giymiyor. Sıçrama yaparken altına kaçıranlar bile kendi markasını yarattı. Kimse laga luga yapmasın, milyoner sayımız her yıl artıyor. Rabbim, “Yürü ya kulum” dediği için bu şahıslar abonman kullanmıyor.

Hep aynı filmi seyrediyoruz. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Diklenmiyoruz, dik duruyoruz, asla kaykılmıyoruz. Masallarımızı fantastik öğelerle zenginleştirdik, unuttuk gamı kederi. Ne mutlu bize, Avrupa'da vekil maaşında lideriz. Manşetle gelen ağam, manşetle giden paşam. Panik yok, küresel eksen sağlam!

Her şey çok değişti, parmak izi bile tek değil. Uzun menzilli tarihsel mantığımız, yan gelip yatma istasyonlarını kabul etmiyor. Dolayısıyla elini taşın altına sokan yok. Tüylerimiz diken diken. Kemerlerimizi bağlayalım, kalıpların dışına çıkıyoruz. Haydi yallah!

Şimdi çok manidarız. Evrimsel süreç, beynimizi kaymaya programladı. 50 yıl sonra, bir gün 16 saate kadar düşecekmiş. 500 yıldır bir icadımız yok, o zaman n’aparız?


Ahmet Zeki YEŞİL



976











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)