ISSN 1308-8483
Foça Tatil Köyü: Efsane geri dönsün! / Sebahattin Karaca
  Yayın Tarihi: 15.7.2018    


Foça Tatil Köyü: Efsane geri dönsün!



Mülkiyeti Orman İdaresi, Milli Emlak Müdürlüğü ve Emekli Sandığı’na ait olan alan üzerinde kurularak Türkiye turizmine her yönden öncü ve örnek olmuş, her türden başarıya imza atmış ve verdiği uluslararası kaliteli hizmet ile adını dünyaya duyurmuş olmasına rağmen, 13 yıldır atıl durumda bırakılan Foça Tatil Köyü yeniden turizme kazandırılmak için 20 Temmuz günü ihaleye çıkarılacak.

İlgi var

Daha önce çok defa ihaleye çıkarılmış veya satış teşebbüsünde bulunulmuş olmasına karşın, çeşitli sorunlar nedeniyle satışı veya kiralanması başarı ile sonuçlanamamıştır. Atıl kaldığı 13 yıllık süre içerisinde tam bir ören yerini andıran Foça Tatil Köyü’ne bu defa ilgi çok yoğun gözüküyor. Gelen – giden inceleyen; ölçen – biçen; resim ve video çekenler dikkatten kaçmıyor. Hatta ekip göndererek, iklim, ulaşım, rüzgar, mevsim süresi, hava alanı transfer durumlarını rapora bağlayanlar, yapılması gereken yatırımın miktarını belirlemek üzere ciddi olarak alan çalışması yapanlar var. İlgi duyanların arasında Türk - Arap ortaklığı, Avrupa’dan gelen turizmciler, Türk yatırımcılarının hummalı gayretlerini mutlulukla gözlemliyorum.

Elbette Türkiye’nin batısında, Antik dönemde İyonlulara diyar olmuş Foça’da bulunan, sahip olduğu plajları, doğa güzelliği ve önündeki küçük adacığı ile hem Foça’nın hem İzmir’in gözdesi olan bu alanda uluslararası turizme hizmet veren bir güzide tesisin yeniden vücut bulması hemen hemen her Foçalının arzusudur.



Son anda gelen madde

Ancak ihale şartnamesine son anda vakıf ve derneklerin de katılabilecekleri maddesinin ilave edilmiş olmasının da, kafaların karışmasına yol açtığı gözlemlenmiştir. Bu konu sosyal medyada defalarca yazılmış olunmasına karşın, şu ana kadar yetkililerden gerekçesiyle ilgili her hangi bir açıklama gelmemiştir.

En ağır koşul

İhale şartnamesini elde edemedim. 1.000 TL karşılığında ihaleye katılacak olanlar, Özelleştirme İdaresi’nden temin edebiliyor. Ancak sağlam yerden aldığım duyumlara göre 49 yıl süre ile ve her yıl en az 2 milyon TL kira bedelle, kiraya verilmesinin planlandığı ileri sürülen Foça Tatil Köyü’nün 49 yıl x 2 milyon.- TL kira bedeli olan 98 milyon.-TL’nin ihaleden sonraki ilk 5 yıl içinde ödenmesi gerekir şartının varlığından bahsediliyor. Hal bu ise, insan ister istemez ya farklı şeyler düşünmeye başlıyor, ya da bu iş yine diğer ihaleler gibi başarısız olur kanaatine varıyor. Çünkü, sadece temizliği için en az 2-3 milyon gereken alana, minimum 70-80 milyon yatırım yapmak, ayrıca 49 yıllık kira bedeli olan takribi 98 milyon TL’yi, ilk 5 yılda ödemek zorunda olmak, açık söyleyeyim bu bana pek çok yönden akıllıca gelmiyor. İnşallah ben yanılırım. Ve inşallah bir yatırımcı buna rağmen alır da Foça’ya gelecek zamanlarda eskiden olduğu gibi faydalı bir turizm işletmesi kazandırır.

Keşke 13 yıl önce Fransızların işletmeye devam etmek istedikleri zamanda, konuşmanın yapıldığı yuvarlak masada, her iki tarafında (Emekli Sandığı ve Club Med) menfaatleri noktasında makul bir çözüm bulmuş olsalardı, hem bugün bu sorunlar yaşanmamış olurdu, hem de Foça Tatil Köyü’nün kesintisiz olarak işletilmiş olmasından dolayı Foça’ya sağladığı katma değer devam ederdi..

Neyse, olan oldu, biten bitti. Ne demiş atalarımız; “Zararının neresinden dönülürse dönülsün, oradan itibaren kardır” Umarım ki, bu defa tren rayına kusursuz otursun; yoluna devam etsin; hem Foça’ya hem İzmir’e hem de bölgeye fayda sağlamaya bir an önce başlasın. Böylece bu konuyla ilgilenen Foçalıların da rüyası bir kere daha gerçekleşsin.




Sebahattin Karaca

sebahattinkaraca35@hotmail.com
www.sebahattinkaraca.com

1955











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)