ISSN 1308-8483
VIA CAMPESINA AVRUPA KONGRESİ: GIDA EGEMENLİĞİ / Tayfun ÖZKAYA
Tayfun ÖZKAYA    
  Yayın Tarihi: 5.11.2016    


VIA CAMPESINA AVRUPA KONGRESİ: GIDA EGEMENLİĞİ

Agroekolojik köylü tarımı doğrultusunda tarım yapan köylülerin örgütü olan Via Campesina’nın (İspanyolca “çiftçi yolu” demek) Gıda Egemenliği İçin 2. Nyeleni Avrupa Forumu 26-30 Ekim 2016 tarihleri arasında Romanya’nın Cluj-Napoca kentinde yapıldı. Via Campesina’ya Türkiye’den üye olan ÇiftçiSen Romanya’ya gidişi organize etti. Grubumuz 26 kişi idi. Otobüsle gittik. Ben de bu kongreye araştırmacı kategorisinden katıldım. Delegeler dışında gözlemci olarak da her ülkeden katılım oldu. Via Campesina önümüzdeki yıllar için gıda egemenliği konusundaki stratejisini konuştu. Kongre Avrupa çapında bir etkinlik olmakla birlikte Gürcistan, Moğolistan, Azerbaycan, Myanmar gibi ülkelerden de katılım vardı.

Köylüler bütün dünyada kapitalist sistemin ağır baskısı ve sömürüsü altında. Romanya da farklı değil. Gelişen süpermarketlerin lehine çiftçilerin pazar yerlerinde satış yapmalarına bile kısıtlamalar getirildiğini öğrendik. Via Campesina’da endüstriyel tarım yapan kapitalist tarım işletmeleri bulunmuyor. Bu nedenle bütün üyeleri kapitalist çiftçi olmasa da onların hegemonyası altında olan bizim Ziraat Odalarının muhtemelen böyle bir kongreden haberleri bile olmamıştır.

Kongrede dünyayı soğutacak, iklim değişikliğini önleyecek, uyum sağlanmasında etkili, çiftçi ve tüketici refahını sağlayacak gıda egemenliği ve agroekoloji konuları üzerinde çok duruldu. Agroekoloji olmadan gıda egemenliğinin olmayacağı, aynı şeklide gıda egemenliği olmadan da agroekolojinin gerçekleşmeyeceği sık sık dile getirildi. Ülkemizde ziraat fakültelerinde bile doğru dürüst incelenmeyen agroekolojinin egemenler tarafından kaçırılmak istenildiğine dair de epey konuşma dinledik. Monsanto bile agroekolojiden bahseder olmuş. Bu gibi egemen çevrelerin bizim terimlerimizi çalma ve kendi istekleri doğrultusunda evcilleştirme çabalarına karşı çıkmak gerekiyor. Halkın/köylünün agroekolojisine karşı bir de tepeden inme agroekoloji var.

Başka bir dünya ve tarımın mümkün olduğunu düşünen 500 kişi (çiftçi, balıkçı, göçer, araştırmacı, sivil toplum kuruluşu üyesi, tüketici) sık sık “Ne istiyoruz?” “Gıda egemenliği” “Ne zaman istiyoruz?” “Şimdi” gibi sloganlar attı. Kongre asık suratlı bir formda değildi. Müzik, dans, ısınma eksersizleri gibi şeyler eksik değildi. Dokümanter filimler gösterildi. Yemekleri bir mutfak kolektifi yaptı. Romanyalı çiftçiler sebze ve meyve bağışlamışlar. Çelik kaplar içinde oldukça lezzetli yemekler ikram edildi. Lahana her gün boy gösterse de benim şikâyetim olmadı. Her gün belirlenen gönüllüler bulaşığı yıkadılar. Çevirileri Coati adında bir İspanyol kolektif gerçekleştirdi. Türkçe dâhil dokuz dile çeviriler yapıldı. Coati pahalı teknolojiler yerine bildiğimiz el radyoları dağıtarak çeviri hizmetini sağlıyor. Çeviri olmadan ne evrim ne de devrim olur diyorlar. Kongre ile ilgili /NyeleniEurope facebook sayfasından veya @Nyeleni_Europe Twiter adresinden bilgi alabilirsiniz.


Tayfun ÖZKAYA



1440











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)