ISSN 1308-8483
FOÇA TURİZMİ YARA ALACAK / Sebahattin Karaca
  Yayın Tarihi: 9.3.2016    


FOÇA TURİZMİ YARA ALACAK



Son yazılarımdan birinde “Turizm; Barışı, Huzuru, Güvenliği ve Güzelliği Sever” diye başlık atmıştım. Yazıda son iki yıldır ülkemizde ve komşularımızda yaşanan olumsuzlukların ülkemiz turizmini, 2015’te kısmen olumsuz etkilediğini, 2016’da da olumsuz etkilenişin tırmanarak artacağını yazmıştım. Bu olumsuzlukların en başta turizm ekonomisini, sonra da diğer sektörleri darboğaza sürükleyeceğinden bahsetmiştim. Ülke içindeki olumsuz gelişmeler, patlamalar ve Rusya ile olan gerginlik neticesinde, Türk Turizmi yara aldı.

TÜRKİYE’YE NEDEN REZERVASYON YOK?

Avrupalı; (son dakika satışları hariç) 2016 otel bağlantılarını çoktan yaptı; ama Türkiye’ye yapmadı.

Çünkü yaşanan olumsuzlukların yanı sıra, Avrupalı seyahat acenteleri, Türkiye’de tatil yapmak isteyen müşterilerine; “Türkiye bu yıl riskli görünüyor. İsterseniz 50 Euro daha fazla ödeyin, rezervasyonunuzu esnek yapalım.” diyor. Bu, şu anlama geliyor: “Türkiye riskli, gitmeyin... Ama ısrar ediyorsanız Türkiye’den size bir yer ayıralım. Arzu ettiğiniz zaman rezervasyonunuzu yakmadan, başka bir Avrupa ülkesine kaydırırız.” Bu şekilde, Türkiye’ye gelmeye istekli olduğu halde, farklı ülkelere yönlendirilen turistlerin sayısı yüzbinleri aştı. Hal böyle olunca Türkiye’ye gelmeye istekli bir Avrupalının kafası karışmaktadır. Kafasında tereddüt oluşan turist, açık bir biçimde güvenli ve huzurlu bulduğu başka bir ülkeye gitmeyi tercih eder.



FOÇA TURİZMİ YARA ALACAK

2016 turizm sezonunun zor geçeceği hakkında yazımı yazarken, otuz beş yıldır içinde yaşadığım ve turizm işletmeciliği yaptığım Foça’yı, kötü gidişatın etkilemeyeceğini düşünüyordum. Ancak, bu günlerde gelen rezervasyonların azlığı dikkatimi çekti. Her yıl Mart ayı ortalarına kadar, Avrupa ülkelerinden gelen rezervasyonlarla belli bir yoğunluk yaşardık. Bu yıl bunu yaşamıyoruz. Aksine, bu yıl % 50’den fazla bir azalma olduğunu gördüm. Durumun sezon sonuna kadar da değişmeyeceğini düşünüyorum.

Esasında Foça’ya uzun yıllardan beri, yerli ve yabancı olmak üzere, Foça tutkunu, Foça aşığı insanlar gelmekteydi. Bunu çıplak gözle ve kayıtlardan görüyorduk. Ama özdü, ama azdı… Fakat Foça sevdalısı, Foça tutkunu insanlar her yıl Foça’yı tercih ediyorlardı. Dünyanın her tarafına gitmeye durumu müsait olan insanlar, ısrarla her yıl aynı dönemlerde Foça’ya gelip tatilini yapıyorlardı. Bir sonraki yıl için ise; çoğu, daha Foça’dan ayrılırken odalarını ayırtıp dönüyorlardı. Geçen yıl da böyle oldu. Ancak, yerini bir yıl önceden ayıran insanların pek çoğu, malum nedenle 2016 yaz rezervasyonunu iptal etti. Bunun dışında başta Antalya olmak üzere, diğer turizm merkezleri, Rusya ve bazı Avrupa ülkeleri ile kontrat imzalamış, hatırı sayılır yüzlerce otel % 50 – 55’e varan indirimlerle iç piyasaya yönlenince, Foça tutkunlarının bir bölümü de, bu durumdan istifade edecekler ve bu yıl onlar da tercihlerini ucuz ve taksitli tatil için kullanmayı düşünecek ve güneye gideceklerdir.

Bu durumda 2016 turizm sezonu için, tez düşünüp, sıkı bir önlem almazsak, Foça turizmi olumsuz etkilenecektir.

UMARIM BEN YANILIRIM.






Sebahattin Karaca

sebahattinkaraca35@hotmail.com
www.sebahattinkaraca.com

2744











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)