ISSN 1308-8483
AZİZ NİCOLAUS (NOEL BABA) ANTİK KENT MYRA PİSKOPOSU / Sebahattin Karaca
  Yayın Tarihi: 3.7.2015    


AZİZ NİCOLAUS (NOEL BABA) ANTİK KENT MYRA PİSKOPOSU


Nico, M.S 280 yılında Likya’nın o zaman liman şehri olan, bugünkü Fethiye ilçesinin yaklaşık 90 km güneyinde bulunan, Antik Kent Patara’da doğmuştu. Zengin bir buğday tüccarının oğlu olarak dünyaya gelen Nico’nun doğumu aileyi çok mutlu etti. Aile Nico’nun Patara için bolluk, bereket getireceğine, fakir ve fukaraları korumak için, gökyüzünden insanlara hediye olarak geldiğine inandılar.

PATARA’DA HAYIRSEVER GENÇ NİCO

Patara’da halk Nico’nun daha gençlik yıllarında mucizeler yarattığına inanırdı. Bir kilisenin inşaatı sırasında, yıkılan duvarların altında kalan Nico, hiçbir şey olmamış gibi ortaya çıktığı dilden dile dolaşırdı. Nico, Hıristiyanlığa çok inandığı ve bağlı olduğu için sonraki dönemde papaz olmuştur. Babasının ölümünden sonra tek varis Nico, babadan kalan mirası ile yaşamı boyunca fukaralara yardımcı olacağı kararını almıştır. Bu doğrultuda Patara’da çok fukara olan bir adamın üç kızına çeyiz hazırlatamayacağı için, zenginlere satılacağını bilen Nico, onlara yardımcı olmaya karar verdi. Ancak tanınmamak için gece yarısı harekete geçti. Kızların bulunduğu eve gitti. Büyük ablaya açık pencereden bir kese altın attı. Diğer odada bulunan iki kardeşin pencereleri kapalı olduğundan, altın keselerini pencereden atamadı. Evin bacasına tırmandı. Her biri için, birer kese altını, bacadan fukara kızlara attı. Böylece Hıristiyan dünyasında yüzyıllardır Nicolaus’un (Noel Baba) bacadan girerek çocuklara hediyeler getireceği anlatıldı ve tüm çocuklar da bunun böyle olduğuna inandı.



NİCOLAUS EFSANELERİ

Nicolaus’un mucizevi efsaneleri yüzyıllardır dilden dile dolaştı. Örneğin:

Kudüs’e gitmekte olan içinde hacı adaylarının bulunduğu gemi, şiddetli rüzgara kapıldıktan sonra, tam batacağı sırada bir dua ile gemiyi kurtardığı, bu esnada gemiden düşen bir hacı adayının boğularak ölmesinden sonra, yine bir dua ile onu hayata döndürdüğü mucize efsaneye herkes inanır. Bu tarihten itibaren Nicolaus hep gemi mürettebatının koruyucu meleği olarak anılırdı.

MYRA’YA GÖÇ VE PİSKOPOSLUK

Nicolaus, belli bir zaman sonra Patara’dan göç ederek 3 km kuzeydeki Myra’ya (bugünkü Demre) yerleşti. Orada da Patara’da olduğu gibi dini bütün, yardımsever ve mucize efsaneleri olan bir papaz olarak yaşadı.

Myra kilisesinin piskoposu öldükten sonra, papazlar heyeti günlerce kendi aralarından bir piskopos seçemediler. Bu durum günlerce sürdü. Son toplantıda bir karar alındı. Ertesi sabah kiliseye ilk gelen papazın piskopos olarak seçileceğine karar verildi. Ertesi sabah kiliseye ilk gelen Nicolaus olduğu için, bir gün önce alınan karar gereği, Nicolaus Myra’nın piskoposu oldu.

BİR BAŞKA EFSANE

Aynı zamanda liman şehri olan Myra’da kıtlık vardı. Açlık kol geziyordu. Alexandrien’dan (İskenderiye) Konstantinopolis’a (İstanbul) gitmekte olan gemi Myra limanına uğradı. Gemi de buğday yüklüydü. Limanda geminin ihtiyaçlarının karşılandığı sırada Nicolaus gelir ve dualar okurdu. O gün de buğday yüklü gemiye geldi kaptanın yanında dualar okudu. Aynı zamanda Myra’da hüküm süren kıtlıktan bahseden Nikolaus, 100 kile (1 şinik = 7 kilo 1 kile = 14 şinik) buğday vermeleri konusunda kaptanı ikna etti. 100 kile buğdayı gemiden indirdikten sonra Nicolaus, kaptanın yanına gelerek bir kere daha dua etti. Bunun sonucunda, yol alan gemide sayım sırasında, buğdayların hiçte azalmadığı görüldü.

Bizans kralı Diokletian ve Licinius Hıristiyanları takip ettiği ve yok ettiği dönemde diğer Hıristiyanlar gibi Nicolaus da zindanlara atılır.

M.S. 325 yılında baş piskopos olan Nicolaus, Nicaia‘da (İznik) Hıristiyan dünyasının kafasını karıştıran sorulara (İsa Peygamber) cevap vermek için toplanan konseye seçilir.

Ünü yayılmaya başlayan Nicolaus kendisini giderek sosyal yardım işlerine adar. İnsanların problemleri, fakir ve kimsesiz çocuklarla gençlerin yetişmesine, zor şartlarda çalışan işçiler ve denizcilerin, sorunlarını çözmek için çok emek sarf ederdi.

HAYATA VEDA

Nikolaus 6 Aralıkta 65 yaşında öldü. Özellikle çocuklar için yaptıklarından, mucizelerinden, efsanelerinden ve iyiliklerinden ötürü Türkiye’de Noel Baba olarak anılır. 6 Aralık bazı ülkelerde, örneğin; Amerika’da saygı günü olarak anılırken, Almanya gibi diğer bazı ülkelerde mutluluk gününe dönüşmüştür. Hıristiyan geleneklerine göre, Nikolaus 6 Aralıkta çocuklara hediye dağıtır. 6 Aralık akşamı, neşeli ve eğlenceli bir şekilde kutlanılır.

Bazı ülkelerde yeni yıla girerken de, tasviren Noel Baba kıyafeti giyenler hediye dağıtır.



MEZARINI KIRIP KEMİKLERİNİ ALDILAR

Kudüs’ü korumak için Bari’den yola çıkan Haçlılar, 20 Nisan 1087 yılında Aziz Nicolaus’un mermerden oyularak yapılmış mezarını kırdılar. Bari kutsal şehir olsun diye, Nicolaus’un iskeletini alarak, bazilikaya konulmak üzere Bari’ye götürdüler. Mezarda kalan birkaç parça kemik, şu anda Antalya Müzesi’nde sergilenmektedir.

Dokuz medeniyete ev sahipliği yapmış ülkemiz toprağının her tarafı tarih fışkırıyor. Tarih ve İnanç Turizminin, ülkemizde bir gün hak ettiği yere geleceğine yürekten inanmaktayım.










Kaynak: LAND DES LİCHTS LYKIEN, İLHAN AKŞİT, AKŞİT YAYINCILIK
HL.NIKOLAUS KEKOVA – MYRA, KAYHAN DÖRTLÜK, KESKİN COLOR YAYINCILIK



Sebahattin Karaca

sebahattinkaraca35@hotmail.com
www.sebahattinkaraca.com

2814










   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)