ISSN 1308-8483
Foça bastı yemeği / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 8.7.2013    


Foça bastı yemeği


Hep çok sevdiklerimizledir derdimiz. Size de olur mu bilmem, bazen çok sevdiğim önemsediğim şeylerden ayrı düşüp uzak durmak isteriz. Tıpkı gıda rejiminde çok sevdiğimiz yiyeceklerden kısıtlanmak veya hiç yiyememek gibi! Ne alâkaysa! Ne yapıp edip sözü yeme içmeye getirmesem olmaz.

Sevip hoşlandığımız şeylere mola vermek ya da bir süreliğine veda etmek pek çoğumuzun uyguladığı yaşam seçeneğidir. Ben bunu hep yapıyorum. Yaşamım boyunca çok bağlandığım şeyleri hep terk ettim veya hiç olmadık bir anda onunla arama naif bir çizgi çektim. İnsanoğlu tuhaf varlık, bazen yapıp ettiklerine kendisi bile akıl erdiremiyor. Sanırım karar verici olmaktan hoşlanıyorum. Kendi yaşamıma ait kararların mazohist yanını mı çekiştiriyorum? Kim bilir!

Sözün özü bir süredir Foça’da ikamet etmiyorum. “Seninle ama sensizim Foça” durumları… Zaten çok da sıkı fıkı olamıyoruz kendileriyle! Daha önceleri de Bağarası'na bir bahçeli ev yapıp gitmiş iki yıl anca dayanabilmiştim! Bir sufist mevlevi gibi dönüp duruyorum işte...

Sevgili Foça, seni yürek yakınlığımda hissedip bedensel vuslatın ile soluklanmak ne güzel. Sıkça geliyorum sana, bazen gün alacasında, bazen kuşluk vakti kuş cıvıltılarınla. Her defasında keskin ve dopdolu muhabbetlerle coşuyorsun haspam Foça.

Foça, Foça ki son göz ağrım, son aşkım!

Bazı ayrılıklar insanın kendini sınamasına yol açar, bazılarıysa topyekûn yaşamı. Sevdiğini uzaktan gözlerken, dairenin dışında olup hem de içinde olduğunu hissetmek kadar yoğun bir duygu olabilir mi? Yoksa bu koca bir kandırmaca mı? Şarkı öyle demiyor; “Ya dışındasındır çemberin ya da içinde yer alacaksın!”

Yok yok, Foça’ya olan aşkın en taze hali sıkça onun dışına çıkmakla yaşanıyor sanki. Foça çukuru basar bazen insanı, tıpkı kalbura bastı, domat bastı gibi “Foça bastı”.

İşte bu gibi hâllerde hemen biraz uzaklaşmakta yarar var! Tebdil-i mekân der ya eskiler. Arslanın sürüyü uzaktan gözlediği gibi biraz uzaktan gözleyeceksin kıymetlini.

Ve bu arada bir “Foça bastı yemeği" üretmek gibi bir durum çıktı ortaya. Foça’yı temsil eden yiyecekler ile yeni nesil bir Foça yemeği. Neden olmasın! Hadi ipucu verip başrol oyuncularının isimlerini fısıldayayım; Üzüm koruğu, ahtapot, subye, birkaç karides, kulaklı makarna, arpacık soğan, deniz börülcesi, roka ve taze nane ve de unlu tarator size bir şeyler söylüyor mu? Belki birkaç sihirli dokunuş daha…

İki üç hafta sonra geleceğim, birlikte deneyelim ne dersiniz?

Seni uzaktan sevmek!


Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


3405











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)