ISSN 1308-8483
Foça Turizminin Geleceği (1) / Sebahattin Karaca
  Yayın Tarihi: 4.7.2013    


Foça Turizminin Geleceği (1)

Bir önceki yazımda Foça turizminin son kırkbeş yılda geçirdiği evreleri iniş, çıkışları, başarı ve başarısızlıkları hakkındaki görüşlerimi sebepleri ile birlikte yazmıştım.

Bu yazımda ise Foça turizminin yeniden geliştirilmesi, kalıcılığının sağlanması ve zorlu rekabet içersinde sürdürülebilirliği üzerinde düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bilindiği üzere Foça sahip olduğu tertemiz denizi, Fok balığı, otantik koyları, adaları, tarihi geçmişi ve tarihi dokusu, sokak silüetleri, taş evleri, üzümü, Foça karası şarabı, balığı, balıkçısı ve teknelerle çevrili, gerdanlık gibi ortada duran, çekim ve cazibe merkezi olan Küçük Deniz limanı, ve orta boy yatlarla dolu Büyük Deniz limanı ile kendisine Turizm sektörü içersinde her zaman yer bulabilecek bir ilçedir.

Foça, sahip olduğu potansiyel değerleri ve dinamikleri ile turizm sektöründe yurtiçinde ve dışında her zaman ilgi, alaka ve kabul görür. Foça’nın tamamı bir butik turizm merkezi olabilme özelliğine sahiptir.

Ancak yukarıda yalnız bir bölümünü yazdığım artı değerler, tek başına bir ilçenin uluslararası turizm merkezi olması için yeterli değildir. Yeterli olabilmesi için neler yapılması lazımdır? sorusunun doğru cevaplarını bulmak, uygun kararlar vermek, isabetli adımları uzun vadeli planlar içersinde atmak gerekir.

Bu gün neler yapılmalı? sorusunun tek bir cevabı var.

İçinde:

İmar planı, Fransız Tatil Köyü, Kumburnu, Siren Kayalıkları, Adalar, İngiliz Burnu, koylar, seyir alanları, Yeni Foça, Kozbeyli, Gerenköy, Gedizağzı, Wind surf, Golf tesisleri, Vasıflı konaklama tesisleri, Spa hizmeti de verebilen termal tesisler, vasıflı yeme içme ve eğlence tesisleri, Kamp, Karavan işletmeleri, Parklar, botanik bahçeler, müze, gezi tekneleri, su sporları, diğer sporlar, sağlık, kültür ve av turizmi, kazılar, Athena Tapınağı, Antik Anfi tiyatro, yel değirmenleri çevre düzenlemesi, çifte kayalar çevre düzenlemesi, 9 Eylül Üniversitesi Reha Midilli Turizm ve Otelcilik Yüksek Okulu, Halim Foçalı Turizm Meslek Lisesi, çift yol, Askeri alanların irdelenmesi ve daralması, deniz kenarında bulunan kamu hizmet binalarının turizme kazandırılması, tanıtım, daha başka bir yığın başlığın bulunduğu 40-50 yıllık bir master plan yapmak olmalıdır. Bunların en önemlisi tabii ki turizm amaçlı imar planıdır.

İmar Planı :


Foça turizminin gelişmesi için en önemli ihtiyaç, gelişimi teşvik edecek turizm alanlarının yoğun olduğu “Foça Turizmi Geliştirme İmar Planı *” yapmak olmalıdır. Bilindiği üzere Foça’da hemen hemen herkes “koruma amaçlı imar planı” hakkında bir şeyler duymuştur. Ama bizler eğer turizmin Foça’da gelişmesini gönülden istiyorsak hiç zaman kayıp etmeden “Foça Turizmini Geliştirme İmar Planından” bahsetmeye başlamalıyız. Bu tanım, Foça için bir ikinci Milad olmalı. Bunun için toplantılar, paneller yapılmalı. Mülki amirilik, Belediye, Foçalılar, sivil toplum kuruluşları, ve yatırımcılar el ele vermelidir. Halktan gelen iyi niyetli çabalar daima iyi sonuçlar doğurur. Foça turizminin gelişmesini tetikleyecek ve çok hızlı gelişmesini sağlayacak, doyumsuz ve muhteşem manzaralı turizm rezerv alanları vardır.

Bu alanların artık turizme kazandırılması zamanı gelmiştir. Foça Belediyesi, İzmir Büyük Şehir Belediyesi, Kültür Varlıkları Kurulu, Tabiat Varlıklar Kurulu ile müşterek çalışmasını gerektirir. Bu da ancak “Foça Turizmini Geliştirme İmar Planı“ başlığı altında tarafların çalışma masasına oturması ile başlayabilir.

Ancak bu defa 1970’ li yıllarda yapılan imar planı uygulamasında olduğu gibi turizm alanlarına 2. konutlarının inşaatını engellemek için plan notuna Turizm Bakanlığı yatırım belgesi şerhi konulmalıdır.

Bir başka yerde veya yazımda; şu anda mülkiyeti Hazineye ait (Eski Fransız Tatil Köyü) arsasının “hazine taşınmazlarının idaresi hakkındaki yönetmelik doğrultusunda” Foça turizmine kazandırılması ihtimalini ve diğer konuların bir kısmını daha, sizlerle paylaşmak dileğiyle.


* (Foça Turizmini Geliştirme İmar Planı ) tanımı Sebahattin Karaca’ya aittir.
Foça turizminin gelişimini hızlandırmak, ve kalıcılığını sağlamak amacı ile kullanılmıştır.



Turizm uzmanı


Sebahattin Karaca

sebahattinkaraca35@hotmail.com
www.sebahattinkaraca.com

3215











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)