ISSN 1308-8483
8 Mart, Tarçınlı Rulo ve bir şiir! / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 7.3.2013    


8 Mart, Tarçınlı Rulo ve bir şiir!


8 Mart Dünya Kadınlar Günü için bir tatlı yap deseler tarçınlı bir tatlı yapardım emin olun! Tarçın ve süt, insanda ferahlık ve iyilik ile merhamet ve şefkat duyguları uyandırırlar. Tıpkı analar ve süt kokulu bebekleri gibi; beyaz saçlı ninelerimizin kucak kokusu, kadınlarımızın ten kokusu gibi…

İşte süt ile tarçının uyumlu birlikteliği; tarçınlı rulo.

Tarçınlı Rulo

Bir kilo süt
3 Kaşık tam buğday unu (Çorba kaşığı)
1 Kaşık buğday nişastası
1 Kaşık pirinç unu
3 Kaşık toz tarçın
2-3 tane karanfil kurusu
5 kaşık Hindistan cevizi rendesi
9 Kaşık toz şeker
İki adet orta boy muz
Bir çay kaşığı limon kabuğu rendesi
Fındık kadar tereyağı


Sütün tamamı, un, nişasta ve pirinç unu ile bir araya getirilir. Kısık ateşte tahta kaşık ile karıştırılarak pişirilir. Pişerken içine iki üç tane karanfil kurusu atılırsa hoş olur.

Tencerenin üzeri göz göz olunca toz şekeri ve limon kabuğu rendesi ilave edilip, karıştırarak bir iki taşım daha pişirilir. Fındık kadar tereyağını ocağın altını söndürdükten sonra koyalım ki muhallebiye parlaklık versin.

Diğer yanda dört köşe bir tepsiye bolca Hindistan cevizi rendesi serpilir. Pişirdiğimiz sütlü muhallebi Hindistan cevizlerinin üzerine tepsiye yavaşça yaydırılarak dökülür. Serin bir yerde birkaç saat bekletilir. İyice soğuyup sertleştiğini anlayınca üzerine bol tarçın serpilir. Tarçın öyle bol olmalı ki, muhallebinin üzeri kahverengiye dönüşmeli.

Sonra, dilimlediğimiz muz parçalarını muhallebinin sarmak istediğimiz kenarına koymalı, iki el ile yavaşça toparlayarak fotoğraftaki gibi rulo şeklinde sarmalı.

Rulonun üzerini muz dilimleri veya gönlünüzdeki diğer güzellikler ile süslemeli! Dilimleyip tabağa aldığınızda biraz daha tarçın serpebilirsiniz.

Süt, tarçın ve karanfil kokunuz hiç eksik olmasın…

Meyveler ve baharatlar başta olmak üzere pek çok yiyeceğin, kadının anaç ve dişi yanıyla bağdaştırılması boşuna değildir. Zeytin gözler, kiraz dudaklar, karanfil tırnaklar, gül tenler, ayva göbekler, buğday başağı karanfil kokan saçlar derken Çidem Dirim’in şiir dizeleriyle buluşma zamanı geldi!

Yüreği güzel, yüzü güzel, huyu güzel, duygusu güzel bütün kadınlarımızın kadınlar günü kutlu olsun…

BEN KADINIM...

Ellerim usulca okşar,
Tüm sevgileri.
Gözlerim tanır,
Aşkın yedi rengini...

Ben Kadınım;
Hamurum sağlam,
Bir kayadan yapılmış,
Başım dimdik bir çınar...

Saçlarım Karanfil,
Ağzım kiraz kokar...

Çidem DİRİM 10.02 2013 / Foça



Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


3562











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)