ISSN 1308-8483
Sarımsaklı istiridye mantarı kiraz domates ile / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 2.6.2012    


Sarımsaklı istiridye mantarı kiraz domates ile


İstiridye (kavak) mantarı, bizim Pazar günleri kurulan Yeryüzü Pazarı’mızda bulunuyor. Salı Pazarı’mızda da var, satılıyor… Alışık olduğumuz kültür mantarlarından farklı bir lezzete sahip olan bu mantarı en çok kimler kullanıyor dersiniz? Vejateryanlar. Et yemeyenlerin etidir mantar. Etseverler tadını ete benzettiğine göre!

Her hafta mutlaka yarım kilo mantar satın alırım. Her defasında da yeni denemelerde bulunmak gibi de bir misyonum vardır… Mantar kıyması bile yapmış olduğumdan diğer versiyonları pek de cazip gelmeyebilir size belki!

“Her hafta bir mantar tarifi versem yeridir” diyeceğim fakat bu defa da kendimi bağlamış olacağım! Söz verip de o sözün altında ezilmek istemiyorum o yüzden mantar tariflerimi gelişi güzel zamanlara serpiştireyim diyorum…


İstiridye mantarını hazırlamak o kadar kolay ki…

Bir kalın gövde üzerine tutunmuş, şemsiye gibi sıralı iri ve dolgun yaprakların istiridyeye benzemesi nedeniyle almıştır adını. Yapraklar daha ince olduğundan, gövdesinden ayrılıp farklı zamanlamayla pişirilmelidir.

Kızartacağım zaman, gövde ve dallarını başka bir yemekte kullanmak üzere ayırıyorum. İri istiridyeleri rahat kızartabilmek için ikiye bölmek gerekebiliyor. Elbette önce mantarları tek tek yıkamalı, suyunu içine atmadan. Suyun altında kısa bir süre tutarak yıkamak suyu emmemesi için…

Yarım kg. istiridye mantarı
Yarım kg. kiraz domates (cherry)
7 -8 diş sarımsak
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
Bir tatlı kaşığı un
Tuz, karabiber

Tavaya, sızma zeytinyağı iki diş sarımsak ile aynı anda konur ve kızdırılır. Sarımsakların kokusu çıkınca tavadan alınıp atılır. Diğer tarafta yıkanıp kurulanmış mantarlar kızgın tavaya konmak üzere hazır edilir. Tavaya koymadan önce mantarların üzerine tuz serper gibi pek az un serpilir. Her iki tarafı da kızara kadar pişirilir, pişmeye yakın tuzu karabiberi eklenir.

Kızaran mantarlar tabağa çıkarıldıktan sonra, aynı yağda ikiye bölünmüş kiraz domatesler de kızartılır. Domatesler tavadan alınmadan önce kalan sarımsaklar (5 – 6 diş kadar) ince kıyılıp birlikte pişirilir. Tuz, şeker ve karabiberi de eklenir, kızarmış mantarlar ile sofraya getirilir.

Mantarın ve domateslerin sarımsakla birlikte yaydığı o özgün kokuyu hissetmenin keyfini kaçırmamak için, başka bir baharata gerek duymuyorum ben. Arzu eden kekik başta olmak üzere, birkaç dal adaçayı ve biberiye ile farklı bir arayışa girebilir…




Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


5753











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)