ISSN 1308-8483
Bir güzel ada BOZCAADA / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 24.9.2017    


Bir güzel ada BOZCAADA



Eylül’de Bozcaada’yı yazmayıp da ne yazacaksın! Salça ve turşuları mı, yoksa tepetaklak edilmiş eğitim sistemimizdeki cinsiyet bölücülüğünü mü? Canımı sıkan konuları yazmak istemiyorum!

Bünyenize Bozcaada gibi yaşama dair umut aşısı zerketmiş iseniz onu yazmak en iyisi. Şu aralar ruha iyi gelen şeyler giderek azalıyor, kalanlara sımsıkı sarılmanın zamanıdır...

Kalanlar, bize kalanlar...

“Biz kimiz, kalanlar neler” diye geçirmiştim içimden Bozcaada’nın üzüm şırası kokan meyhaneli sokaklarını adımlarken... Arnavut kaldırımlı sokaklar ezilmiş üzüm cibresi kokuyordu, şarap kokuyordu, hayat kokuyordu!

Sanki kötü bir şeylerin bu adaya uğramadığını kurtarılmış olduğunu filan düşünüyorsunuz önce, sonra da giderek hayallerinizin masumlaştığına şahit olup gün ortası kadehlerin ışığıyla şakıyorsunuz hayata. Salhane tarafındaki kayalıkların ışık oyunlarına kapılıyorsunuz bir süre, deniz tüm renklerini bürünüp gel diyor cömertçe... Atlıyorsunuz o enginliğe kaygısızca.

Adaya özgü kurtarılmış yalıtılmışlık hissi gelip yakalayıveriyor sizi her sokak köşesinde. Rum ve Türk mahalleleri diye ikiye ayrılmış gibi görünse de bir bütün gelenekle sarıyor ada duygusu sizi kollarına.

Görülmeyi, yazılmayı ve korunmayı fazlasıyla hakeden Bozcaada hakkında pek çok yazan var. Pek çok da bilgi var internette, özellikle şurayı www.bozcaadarehberi.com incelemekte yarar var.

Eylül'de Bozcaada’da üç ayrı festival gerçekleşiyor. Biri geçti Bağbozumu Festivaliydi. (8-10 Eylül 2017) Diğer ikisi birer hafta arayla eli kulağında. Bu haftasonu Bozcaada Uluslararası Yerel Tatlar Festivali gerçekleşecek. Sonraki, yani Eylül'ün son hafta sonu da “Bozcaada Kalamar Festivali 2017" varmış. 29-30 Eylül -1 Ekim tarihlerinde.

Festival ve şenliklerle aranız nasıl bilmiyorum fakat, sakinliğe meftunum diyenlerdenseniz bugünlere denk gelmemeniz için yazmış olayım! Ben adanın sakinliğini sevenlerdenim.

Adanın şenlik şölenlerini bir yana bırakırsak şu bez torba sevdası muhteşem bir uygulama. Sırf bez torba ve kağıt poşet stajı için bile Bozcaada’ya gidilir. Orada nasıl da utanıyorsunuz ıslak terliklerinizi koyduğunuz naylon poşetinizin varlığından. Çarşamba günleri adanın pazarı, ay bir gidip de görün o satıcıların kağıt poşet zerafetini. Tanrım ben hangi medeni ülkedeyim böyle deyip suratınızda şapşal bir gülümsemenin yayılışını engelleyemeyeceksiniz benden söylemesi.

O gülümsemenin etkisiyle Güzin ile Bozcaada Belediyesi'nin yolunu tuttuk. Yol dediysem hap kadar ada, şurası çarşı pazaryeri, şurası da belediye. Gidip kutlayalım, birer tane de örnek bez torba alalım dedik. Belediye belirli aralıklarla halka ücretsiz bez torba dağıtıyormuş, ne güzel bir uygulama. Darısı tüm belediye yerleşimlerinin başına diyelim.

Hemen Foça ve Edremit geldi aklıma, sonra sırasıyla tüm sevdiğim kıyı kasabaları.

Ah bir Deli Asma var ki her şey sanatsal el ürünleri, özgün işler… Şirin mi şirin, estetik mi evet fazlasıyla. Bozcaada’nın tam ortasındaki Çınarlı Kahve’nin tam karşısında Deli bir asma işte. Eylül ortası birkaç gün, Turgay, Konca, Güzin ve Ahmet ile dünyalar tatlısı Fulya'nın misafiriydik. İnstagram için #deliasmabozcaada diye arayacaksınız.

Bir Asude Ada var adada; “Ev sıcaklığında bir bahçe, aşk ve sevgi ile harmanlanan yemekler ve dahası" diyor Asude Ada, konukseverliği unutulur gibi değil. Yerel mutfak ile kendi ruhunu uyumladığı lezzetler için ziyaret edilmeyi hak ediyor. Yerel yemek çiğ dolmayı merak ediyorsanız veya közlenmiş patlıcan böreği aklınıza düşüyorsa, ne bileyim işte... İnstagram için #asudeada

Bozcaada, kargaların martıları kovduğu bir ada. Kargaların adası!

Söz edilmesi gereken pek çok güzel insan ve onların evsahipliği yaptığı nice incelikli mekan var. Gidip keşfetmeli, yeni ve taptaze anılar biriktirmeli. Herkesin adası kendi güzelliğince anlamlı. Üzüm kokulu adaya sepetler dolusu sevgiyle…
























Bir Ozi Meyhane var adada; Limaniçi’nde yeri, tazecik mezeleri, hele o güveçte sıcak otu yok mu…












“Tenedos rüzgarlı söylencelerin adası Bozcaada” sevgili Bülent Akgezer’in son kitabı. Bozcaada’nın tarihsel geçmişini merak edenler için harika bir çalışma.


Peynircinin pembe kağıt çantasına dikkat lütfen! Ya alttaki bizim bez çantalara ne demeli? Bozcaada Belediyesi'ni kutluyoruz. Evet, AZALT, çöpünü azalt!









Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


3670











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)